Starostové Macháček a Šnorek: Odmítáme být znovu „pokusnou lokalitou“

19.12.2014 19:38

Otevřený dopis starostů regionu JETE krajským zastupitelům a vládě ČR

Starostové Macháček a Šnorek: Odmítáme být znovu „pokusnou lokalitou“
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Obyvatelé regionu v havarijní zóně Jaderné elektrárny Temelín vždy vystupovali vstřícně v době výstavby stávajících bloků, pozitivně a aktivně pak i při přípravě dostavby dalších bloků elektrárny.

I přes zátěž se stavbou prvních dvou bloků JETE a přesto, že obyvatelstvo i samosprávy velmi citlivě vnímaly rozdíl mezi sliby a následnou realitou podpory regionu ze strany státu nebo provozovatele Jaderné elektrárny Temelín, společnosti ČEZ, a.s., nikdy nepřistoupily k nátlakovým aktivitám. Fakt existence regionu v rámci havarijní zóny vedl k postupné komunikaci a hledání optimálního podílu státu či společnosti ČEZ na havarijní připravenosti v různých oblastech života obcí. Samosprávy jak v době výstavby, tak zejména v procesu přípravy dostavby JETE odvedly velký díl práce nad budováním pozitivního obrazu JETE i obecně jaderné energetiky. Přebíraly tak významný díl zodpovědnosti nad energetickou politikou ČR (např. iniciace procesu EIA 2. 6. 2008).

Stát v minulém období dávaly svými kroky, směrem k dostavbě JETE jasné signály a společnost ČEZ, která byla pověřena přípravou, jasně a naléhavě vyzývala region k potřebě všestranné připravenosti na jednu z největších stavebních akcí v ČR. Byla uzavřena smlouva mezi obcemi, Jihočeským krajem a společnosti ČEZ o tzv. vyvolaných investicích, především v oblasti dopravní infrastruktury.

Byly dopracovány projekty a částečně přistoupeno již k jejich realizaci. U většiny opatření směřovala příprava ke stavebnímu povolení, byly uzavřeny smlouvy o smlouvách budoucích na výkup pozemků. Do celého tohoto procesu byly investovány nemalé prostředky a objem práce, především ze strany společnosti ČEZ, ale i jednotlivých obcí (výkup pozemků, podíl na některých realizovaných dopravních opatřeních). Jihočeský kraj a především města a obce v regionu kolem Temelína upravily své rozvojové strategie tak, aby byly dostatečně na dostavbu připraveny. Jedná se o územní plán, rozvoj průmyslových a obytných zón, úpravu místních komunikací, kapacity ve školkách, počty městských strážníků k zabezpečení veřejného pořádku atd.

Jasné a rychlé směřování k dostavbě v letech 2009 – 2013 vedlo i k rozvinutí velkého množství podnikatelských aktivit v regionu, které nyní mohou být zmařeny. Celý Jihočeský kraj tak jistě zaznamenává, případně i do budoucna může zaznamenat, výraznější ekonomický útlum s tímto spojený.

Po zrušení tendru na dostavbu JETE dochází nyní ke zpochybnění všech přípravných kroků, vložených lidských i materiálních investic.

Protože víme, že Vláda ČR plánuje přijmout novou koncepci rozvoje jaderné energetiky na následující období (viz odpověď předsedy vlády na otevřený dopis starostů obcí kolem JETE), chceme znovu a důrazně upozornit na připravenost celého regionu a vynaložené prostředky. Odmítáme být znovu, podobně jako v době výstavby, „pokusnou lokalitou“, kde se z vyšší moci rozhodne, tu o výstavbě, tu o zrušení vyžadovaných přípravných kroků bez možnosti obyvatelstva chovat se rozumně a zodpovědně.

Nechceme v žádném případě soutěžit s regionem kolem JE Dukovany o prvenství v dostavbě. Uvědomujeme si i potřebu dostavby JE Dukovany. Nejde nám o prebendy a vymáhání nadstandardních výhod. Chceme mít pouze možnost chovat se zodpovědně, zajišťovat havarijní připravenost a rozumný dlouhodobý rozvoj našich obcí.

Považujeme za nutné a zodpovědné zdůraznit tyto hlavní skutečnosti

1. Region Temelínska se nachází v pokročilé fázi přípravy na dostavbu JETE.

2. Bylo investováno mnoho prostředků z veřejných zdrojů i lidské práce do přípravných kroků

3. Jihočeský kraj, města i obce přizpůsobily své rozvojové strategie dostavbě a vynaložily již mnoho prostředků z veřejných rozpočtů.

4. V letech 2009 – 2013 vzniklo v Jihočeském kraji a zvláště v regionu mnoho podnikatelských projektů, do nichž byly vloženy nemalé prostředky, a které vycházely z dostavby. Ty mohou být v budoucnosti zmařeny.

5. Nejvíce se obáváme rozhodnutí, které odloží dostavbu JETE na neurčito (bez časového harmonogramu a rámce), které nám znemožní rozumně, hospodárně a odpovědně plánovat rozvoj měst a obcí v okolí JETE v dalším období.

Za starosty obcí a regionu JETE

Petr Macháček – starosta Temelína
Mgr. Milan Šnorek – starosta města Týn nad Vltavou

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

19:02 Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v USA.