Starostové navrhují zacílení krajských dotací na školy a školky

08.12.2014 17:57

Středočeský kraj každoročně rozdává stovky milionů korun obcím a městům. V rozpočtu na rok 2015 to je 367 milionů Kč, z toho 200 milionů ve Fondu rozvoje obcí a měst (FROM).

Starostové navrhují zacílení krajských dotací na školy a školky
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

Hnutí STAN navrhuje, aby FROM byl každoročně zacílen na vyřešení nějakého konkrétního problému, který je problémem na úrovni celého kraje. Pro rok 2015 navrhuje přispět obcím, které řeší nedostatečnou kapacitu škol a školek.

Středočeský kraj je dlouhodobě postižen nedostatečnou kapacitou školních a předškolních zařízení. Výstavbu těchto zařízení však musí řešit samotné obce. V současné době existují na národní úrovni dva finanční zdroje pro řešení tohoto problému. Je to dotační program na Ministerstvu Financí, kde obce mohou žádat o dotace na rozšíření kapacity základních škol a dotační program na Ministerstvu školství, kde mohou žádat o rozšíření kapacity školních a předškolních zařízení. Nedostatečná kapacita se projevuje především v menších obcích a městech, kde došlo k významné suburbanizaci a přílivu nových obyvatel. A právě menší obce a města mohou mít problém s kofinancováním národních dotačních titulů, kde např. Ministerstvo financí poskytuje dotaci pouze ve výši 70% a pouze na stavební část.

„Fond rozvoje obcí a měst dlouhodobě kritizujeme za netransparentní přidělování dotací, kdy fond nemá jasná kritéria hodnocení. Jako argument pro absenci kritérii často slyšíme, že peníze jdou na tak různorodé projekty, že je nelze porovnat a tudíž ani nelze nějaká kritéria stanovit. Navrhujeme FROM každoročně zaměřit na řešení nějakého konkrétního problému. V roce 2015 by to mohla být dostavba základních a mateřských škol, především však pomoc těm obcím, které už se svými projekty uspěly jinde a potřebují prostředky na spolufinancování. Výsledkem bude mnohem rychlejší vyřešení problému s nedostatečnou kapacitou, protože do kraje přiteče násobně více peněz, než je schopen poskytnout samotný FROM.“  konstatuje Věslav Michalik, místopředseda středočeské organizace STAN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Starostové a nezávislí (STAN)

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…