Starostové pro Liberecký kraj: První na řadě je Změna pro Liberec

14.10.2014 12:50

Starostové pro Liberecký kraj (SLK) získali v libereckých komunálních volbách 173 tisíc hlasů (16,59%). To je o téměř 10 tisíc hlasů více než při posledních volbách v roce 2010, kdy kandidovali pod názvem Liberec občanům, a to při mnohem menší volební účasti a bez podpory KDU-ČSL, která s nimi tehdy kandidovala na jedné kandidátce.

Starostové pro Liberecký kraj: První na řadě je Změna pro Liberec
Foto: Starostové pro Liberecký kraj
Popisek: Starostové pro Liberecký kraj

„Výsledky voleb do libereckého zastupitelstva potvrdily, že si lidé přejí ukončení věčných sporů na radnici a že dávají přednost řešení konkrétních problémů před stálými spory, které nikam nevedou. Známkou toho, že lidé ztrácejí v politiku věčných hádek důvěru, byla bohužel i nízká volební účast,“ komentuje volební výsledek Starostů lídr jejich kandidátky Michal Hron.

Získané hlasy znamenají zisk 8 zastupitelských mandátů, čímž se Starostové stávají po Změně pro Liberec a hnutí ANO třetím nejsilnějším uskupením v 39členném městském zastupitelstvu. Starostové pro Liberecký kraj výsledek voleb a vůli voličů respektují a plně uznávají právo vítězné Změny, aby vedla jednání o sestavení koalice a nového vedení města. Starostové z téhož důvodu nejednají s nikým o vytvoření koalice bez účasti Změny, dokud se jednání se Změnou neukážou jako neúspěšná.   

První jednání SLK se Změnou se z iniciativy Změny uskutečnilo už v sobotu (11.10.) pozdě večer, ještě před konečným sečtením všech hlasů. Na této schůzce Změna Starostům nabídla účast v koalici. „Koalice v Liberci musí být stabilní, proto jsme na návrh Změny odpověděli, že naše účast v koalici je možná, jen když se bude jednat o trojkoalici s alespoň 23 zastupiteli. Dále jsme zástupce Změny požádali, aby předložili návrh úplného koaličního projektu. Chceme se vyhnout scénáři z roku 2010, kdy Změna a ČSSD vytvořily jádro koalice, na které se nabalili další dva partneři,“ vysvětluje lídr SLK Michal Hron.
Starostové o svém postoji informovali postupně ANO, ČSSD, TOP 09 i ODS, přičemž nabyli dojmu, že vůle každého z těchto uskupení ke koaliční spolupráci se Změnou je prakticky nulová. Důvodem je konfrontační politika Změny, která v průběhu volební kampaně navíc nabyla zcela nepřijatelných rozměrů. „Také pro nás je neustálé omílání toho, že Liberec je městem korupce, mafiánských struktur a předlužení a nepřetržitá dehonestace až kriminalizace politických konkurentů naprosto nepřijatelná. Už v průběhu naší první povolební schůzky se Změnou jsme proto od Změny požadovali, aby se těchto způsobů a praktik jasně zřekla. Bez toho si totiž jakoukoliv koaliční spolupráci představit neumíme ani my,“ doplňuje lídr SLK Michal Hron.

Druhé jednání SLK se Změnou o možné koalici proběhlo v pondělí (13.10.).  Změna na něm Starostům předložila návrh na vytvoření trojkoalice Změna-ANO-SLK. „Jelikož tento koncept splňuje základní požadavky SLK, souhlasili jsme, aby Změna jednala o účasti v takto koncipované koalici s hnutím ANO. Souhlas ANO je pro nás nezbytnou podmínkou pro další jednání. Pokud ANO bude souhlasit, mohou jednání dále pokračovat. V opačném případě to bude zřejmě znamenat konec koaličního vyjednávání pod vedením Změny,“ uvádí lídr SLK Michal Hron.

Nezbytnou podmínkou pro vznik trojkoalice Změna-ANO-SLK je z hlediska Starostů ovšem i to, aby Změna upustila od svého dosavadního politického stylu. „Během pondělního jednání zástupci Změny tvrdili, že svůj dosavadní politický styl změní, a to bez ohledu na to, zda se jim koalici nakonec podaří sestavit či nikoliv. Záleží na Změně, nakolik nás a další možné účastníky jí koncipované koalice o upřímnosti této své vůle přesvědčí,“ uzavírá lídr SLK Michal Hron.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Starostové pro Liberecký kraj

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Levice chce osvobodit člověka z totality peněz

14:17 Prokop (Levice): Levice chce osvobodit člověka z totality peněz

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k levicovosti politiky.