Starostové půjdou do boje o Prahu definitivně bez TOP 09

02.06.2014 7:23

Starostové a nezávislí (STAN) v Praze na svém pražském sněmu na konci minulého týdne definitivně schválili koaliční smlouvu s KDU-ČSL a Zelenými pro podzimní volby do zastupitelstva hlavního města Prahy. Po dnešním celostátním výboru to potvrdil volební manažer STAN v Praze Jan Lacina.

Starostové půjdou do boje o Prahu definitivně bez TOP 09
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

„Rozhodli jsme se potvrdit vůli našich členů  a příznivců v Praze. Věřím, že tato koalice může významně promluvit do složení pražského zastupitelstva a také být stabilizující formací na pražském magistrátu. Praha si zaslouží více kompetentní správy. Tu jsou starostové připraveni přinést,“ uvedl předseda hnutí STAN, liberecký hejtman Martin Půta.

Vedení krajské organizace STAN rovněž své rozhodnutí kandidovat společně se Zelenými a lidovci oznámila vedení pražské organizace TOP 09. „Pevně věřím, že po podzimních volbách budeme moci společně s TOP 09 spravovat naše hlavní město. Budeme sice soupeřit o hlasy voličů, nicméně současnému pražskému primátorovi přeji hodně úspěchu ve volbách,“ říká pražská předsedkyně STAN Jana Plamínková.

Zároveň potvrdila, že v jednotlivých městských částech budou Starostové postupovat samostatně tam, kde si vyhodnotili šanci výrazně uspět. Jinde budou vytvářet podle místních poměrů lokální koalice. „Důležité pro nás nejsou ani tak politické značky, jako spíš jednotliví lidé, kteří je v té které městské části reprezentují,“ vysvětlila koaliční strategii Jana Plamínková. Ex-starosta Petr Hejma tak v Praze 1 míří do koalice s KDU-ČSL a zástupci místních občanských sdružení, ex-starosta Prahy 3 Tomáš Mikeska bude součástí koalice s KDU-ČSL a Zelenými, která kopíruje celopražskou trojkoalici. Vojtěch Zelenka pro Prahu 22 zvolil společný postup se Svobodnými, zatímco Jan Lacina a Radka Soukupová povedou v Praze 6 a Praze 11 samostatné kandidátky.

Prioritou Starostů v Praze bude spravedlivé financování všech městských částí, které navazuje na změnu rozpočtového určení daní, jež se v předešlém období podařilo Starostům jako svou prioritu prosadit v Poslanecké sněmovně: „Hnutí STAN kdysi vzniklo právě na odporu rozdílného financování obcí a měst, které bylo diskriminační. V Praze toto neodůvodněně nespravedlivé  financování, kdy si Magistrát ponechává 92 % finančních prostředků a do městských částí putuje pouhých 8 %,  funguje dál. To chceme změnit,“ uvádí Plamínková.

Jisté zatím není, podle jakého klíče se v Praze bude volit. Stávající úprava dává voličům možnost vybrat šedesát pět jmen ze všech kandidujících stran, hnutí a občanských sdružení. Úprava, kterou se na poslední chvíli snaží protlačit sněmovnou ČSSD a hnutí ANO by takovou možnost zrušila a donutila by voliče vybrat si jednu konkrétní stranu či hnutí. „Jsme připraveni na obě varianty,“ reaguje na situaci Jana Plamínková.

Koaliční smlouvu podepíší předsedové pražských organizací všech tří stran trojkoalice 4. června. Její součástí budou jednak základní body společného programu, na kterém zástupci všech tří stran několik měsíců pracovali, a pořadí na pražské kandidátce, která bude v podzimních volbách čítat šedesát pět jmen. Do jejího čela se postaví pražský šéf Zelených Petr Štěpánek. „Během několika měsíců jednání nás všechny přesvědčil, že je tím nejlepším lídrem pro naši koalici,“ komentuje společné rozhodnutí za Starosty Jan Lacina a provokativně dodává: „Do souboje o primátorské křeslo se hlásí tři bývalí primátoři. My pevně věříme, že z těchto voleb vyjde jako vítěz ten čtvrtý – Petr Štěpánek. Pražané by si to po letech šíleností a zmatků opravdu zasloužili.“

Po víkendových volbách do Evropského parlamentu mají Starostové a nezávislí vedle vlastního senátního klubu a společného poslaneckého klubu s TOP 09 i svého prvního euro-poslance, neboť místopředseda hnutí Stanislav Polčák uspěl ze 3. místa koaliční kandidátky Starostů s TOP 09.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: STAN

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

8:04 Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k resortu Ministerstva pro místní rozvoj.