Starostové z České a Slovenské republiky představili dobré praxe v sociálním začleňování

03.06.2014 16:32

V Lichtenštejnském paláci se dnes sešli starostové z České a Slovenské republiky, kteří mají zkušenosti se začleňováním sociálně vyloučených obyvatel svých obcí. Jednodenní konferenci pod záštitou ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiřího Dienstbiera společně uspořádaly Velvyslanectví USA v ČR, Agentura pro sociální začleňování a sdružení Romea.

Starostové z České a Slovenské republiky představili dobré praxe v sociálním začleňování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Anketa

Pro komunální volby v Praze se formují nová hnutí. O jakém jste doposud slyšeli?

7%
hlasovalo: 2309 lidí
„Tato vláda se chce důsledně zabývat sociálním vyloučením a možnostmi, jak pomoci lidem žijícím uvnitř i v blízkosti takovýchto míst. Viděl jsem v terénu, jaké důsledky posouvání problému přináší několika generacím. Je nutné zamezit obchodu s chudobou, předražené ubytovny nahradit sociálním bydlením. Každá výměna příkladů dobré praxe je vítána, proto tuto akci velmi podporuji,“ hodnotí přínos semináře ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier

„Všude na světě jsou etnické, náboženské a jiné menšiny vystaveny každý den diskriminaci, pronásledování a urážkám. Vyčlenění má mnoho forem a jsem velmi rád, že účastníci této konference rozumí výzvám, které toto vyčlenění přináší. Oceňuji také jejich úsilí spolupracovat na vytvoření prostředí, které je sociálně inkluzivní,“ řekl charge d’affaires Velvyslanectví USA v ČR Steven Kashkett.

„Výměna zkušeností a prezentace úspěšných postupů při začleňování sociálně vyloučených obyvatel, které v drtivé většině tvoří Romové, jsou v době zesílených protiromských nálad velmi důležité. Je třeba ukazovat místa, kde se díky spolupráci klíčových subjektů podařilo vzájemné soužití zlepšit a zajistit, tak všem obyvatelům bez rozdílu národnosti a sociálního postavení kvalitnější životní podmínky. Ostatním to pak umožní aplikovat úspěšné projekty v místech, kde je situace špatná,“ uvedl Zdeněk Ryšavý, ředitel ROMEA, o. p. s.

Úvodní panel byl věnován situaci v České republice. Se svými zkušenostmi a osvědčenými postupy se podělili například starostka severočeských Obrnic Drahomíra Miklošová, vedoucí sociálního odboru města Kadaň Tomáš Mědílek, místostarosta města Ralsko Oto Váradi nebo vedoucí sociálního odboru Prahy 14 David Beňák.

V odpoledním panelu vystoupili zástupci slovenských měst, mezi nimi například starosta města Kojatice Anton Aštary, které ve spolupráci se slovenskou pobočkou společnosti Člověk v tísni zajišťuje komunitní bydlení a nebo vedoucí sociálního odboru obce Dolný Kubín Jozef Gruchalák. Tato obec dlouhodobě účinně pracuje se systémem prostupného bydlení.

Odpolední části se zúčastnila rovněž ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, která se jako její stranický kolega dopoledne Jiří Dienstbier zaměřila ve svém vystoupení na konkrétní kroky, které chce a může učinit tato vláda při pomoci lidem i vedení měst a obcí, které jsou sociálním vyloučením postiženi nejvíce.

Závěrečný panel dnešního semináře se týkal oblasti inkluzivního vzdělávání. O své zkušenosti se podělil ředitel základní školy v Poběžovicích Vladimír Foist a ředitel organizace eduRoma Slovensko Vlado Rafael.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

17:04 Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.