Šťástka (ODS): Zamáznutý Amazon

05.04.2014 9:01

Absurdní, chybné, špatné rozhodnutí, v Brně to od centrálních politiků kvůli Amazonu zase pěkně schytáváme. Zástupci firmy oznámili, že budou investovat jinde. Vzkázali nám to z filiálky v Německu. To je příznačné, v Brně jsme někoho přímo od Amazonu viděli jen jednou, a to krátce, během jednání zastupitelstva.

Šťástka (ODS): Zamáznutý Amazon
Foto: Amazon
Popisek: Amazon

Že stavba obřího skladu uvnitř města, bez vhodného napojení na dálnici a hlavně proti územnímu plánu vzbuzovala velké pochybnosti, to ukázalo i poslední hlasování. Amazon na Černovické terase nenašel bezvýhradnou podporu v žádné ze stran v zastupitelstvu.

Potíž ale je, že ani pokud by všichni hlasovali pro, stavba by stejně nemohla začít. Změna územního plánu je běh na dlouhou trať a vyjadřuje se k ní celá řada organizací. Realistický termín je rok, rok a půl. A Amazon, jak nám vzkázal, čekat nechce.

Územní plán navíc nezakazuje stavbu logistických skladů v této lokalitě pro nic za nic. Dopravní situace je tam už nyní na hranici kolapsu.

Pokud se pan Sobotka rozčiluje, že v Brně jsme do dotčených částí nevpustili další stovky kamionů denně, měl by vysvětlit, proč tam už dnes nestojí přímý nájezd na dálnici. Měl to na příkaz Vlády ČR, vedené současným, také se rozčilujícím, prezidentem Zemanem zařídit právě on jako ministr financí, a to už před 14 lety.

Rady pana Babiše jsou také úsměvné. Na daních by toho stát od Amazonu moc nezískal, byť by si to možná Babiš přál.  Nikdo se ostatně nenamáhal náklady a výnosy v případě této investice spočítat.

Amazon jsme každopádně chtěli, ale na místě, kde by problémy s dopravou i zákony České republiky nehrozily. Slibná se zdála lokalita u letiště.  Škoda. Kdyby nám lobbistická skupina kolem developera pověřeného Amazonem a napojená na ministry české vlády od počátku netvrdila, že Amazon být u letiště nechce, mohl tam už možná růst. I tuto lokalitu, jak se později ukázalo, totiž zvažoval. Asi šlo od začátku o něco jiného, možná snahu developera dostat se pod záminkou Amazonu výhodně k městským pozemkům na Černovické terase.

Z obecného pohledu ale vidíme řešení nezaměstnanosti úplně jinde než v mamutích projektech. Můžeme se podívat opět do sousedního Německa. Sedmdesát procent lidí tam zaměstnávají malí a střední podnikatelé. Pokud chce vláda bojovat proti nezaměstnanosti, měla by podporovat především je. A ne je označovat za parazity jako pan ministr Mládek a vymýšlet, jak je víc podojit o peníze. Nebo je byrokraticky svazovat, jak to má v plánu ministr Babiš. Na rozdíl od Amazonu totiž budou danit tady a ne v Lucembursku. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.