Štayrová (ANO): Dlouhý, Široký a Bystrozraký zdobí prostor před divadlem Drak

20.07.2020 15:18

Od dnešního dne mohou lidé před divadlem Drak v Hradci Králové vídat ocelovou plastiku pohádkových bytostí Dlouhého, Širokého a Bystrozrakého v plné kráse.

Štayrová (ANO): Dlouhý, Široký a Bystrozraký zdobí prostor před divadlem Drak
Foto: ANO 2011
Popisek: Monika Štayrová

Přibližně před třemi týdny byla socha instalována na své místo, bylo však třeba provést dokončovací práce včetně speciálního nátěru, dnes byla oficiálně představena veřejnosti.

Socha se dříve nacházela ve dvoře hradeckého domu dětí a mládeže, dokud nebylo rozhodnuto o jejím restaurování a novém umístění. „Na tuto ocelovou asambláž se na několik let zapomnělo, objevil jsem ji náhodou během obchůzky škol u domu dětí a mládeže, byla ve velmi špatném stavu. Museli jsme zajistit její demontáž a převoz k restaurátorovi, který výrazně přispěl k její renovaci. Nejprve to vypadalo, že se sochu vůbec nepodaří zachránit,“ říká náměstek primátora pro oblast školství Martin Hanousek. Původní demontáž, oprava, vybudování nového základu, převoz sochy i rozbourání původního základového bloku v areálu DDM vyšlo město na 250 tisíc korun včetně DPH. Pohádkové sousoší bylo nakonec instalováno do prostoru před divadlem Drak. „Je to velmi nápaditý prvek, který tento umělecký prostor ještě vylepší, navíc je to poměrně frekventované místo,“ říká náměstkyně primátora pro oblast kultury Monika Štayrová. Socha byla přibližně před třemi týdny instalována, poté probíhaly dokončovací práce včetně speciálního nátěru. Čekat se muselo také na zpevnění betonového podstavce a vyrobení popisného štítku.

Pohádkové postavy Dlouhý, Široký a Bystrozraký jsou hodnotnou plastikou sochaře Zdeňka Petříka. Instalována byla v roce 1970 do areálu domu dětí a mládeže sídlícího v Rautenkrancově ulici. Na výšku má něco málo přes tři metry. Původně byla postavena tak, aby se Bystrozraký díval do oken, kde se vytvářelo umění a měl pomyslně na tvorbu dohlížet. Socha má také označení asambláž, což je velmi zjednodušeně prostorová koláž, která je vytvářena postupným nýtováním a svářením jednotlivých částí. Ne všechna umělecká díla se ale vždy podaří zachránit: „Sochu Dlouhého, Širokého a Bystrozrakého se naštěstí podařila zachovat, ale kdyby k tomu nedošlo, skončila by pravděpodobně ve šrotu, nebo někde zapomenuta, jako jiná významná hradecká díla například Volavky na Pražském Předměstí,“ doplňuje Štayrová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…