Štěch: Aféra Nagyová odhalila vztah ODS k principům právního státu

16.06.2013 13:41

Ve zkratce ODS prý značí písmeno D slovo „demokratická“. Mám však silný pocit, že někteří významní členové této strany si demokracii vykládají po svém.

Štěch: Aféra Nagyová odhalila vztah ODS k principům právního státu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Štěch

Díky kauzám typu Čunek, kdy se z politických důvodů pokoušeli aktivně ovlivňovat vyšetřování, mají dodnes velmi pokroucenou představu o tom, jak v demokratickém státě funguje policie a státní zastupitelství. Je to svým způsobem pochopitelné. Když si zvyknete na to, že s orgány činné v trestním řízení můžete účelově manipulovat, těžko se vám pak odvyká. 
 
Jak jinak si vysvětlit, že premiér Nečas je „překvapen“ okolností, že aféru Nagyová a spol. má na starosti státní zastupitelství v Olomouci a ne v hlavním městě? Proč ignoruje jasné a logické vysvětlení příslušných orgánů, že na trestné činnosti se podílel i státní zástupce z Vrchního státního zastupitelství v Praze? Proč napadá média, když by si měl zamést spíš před vlastním prahem?
 
A co přepjatá reakce Miroslavy Němcové na zásah policie na Úřadu vlády? „Ten, kdo vstoupí do Úřadu vlády, to musí doložit okamžitě, opakuji okamžitě, jinak nemá právo tam vstoupit.“ To jsou slova předsedkyně Poslanecké sněmovny pronesená v televizním přenosu. Ve skutečnosti ale policie musí jen jediné – mít soudní povolení. Úřad vlády se v tomto smyslu neliší od sídla jakékoliv instituce nebo firmy. Premiérovi spolupracovníci nejsou něco víc než normální občané. Říká se tomu rovnost před zákonem, což je – jak si paní předsedkyně snad ještě pamatuje – jeden z pilířů demokracie.
 
Také neustále opakované požadavky některých představitelů ODS na další a další informace ze strany policie a státního zastupitelství svědčí o všem možném, jen ne o respektu ke standardním postupům, které vyžaduje práce orgánů činných v trestním řízení. Možná je za tím černé svědomí, strach, co všechno ještě vyplave na povrch a snaha se co nejlépe připravit na další obvinění. Ale není snad nezávislost justice také pilířem demokracie?
 
Jednou ze základních "myšlenek" ODS už od jejího vzniku je, že privátní sektor funguje vždy a za všech okolností lépe než veřejný. Možná proto si někteří kolegové z ODS veřejný sektor neoficiálně "zprivatizovali" a využívají ho k vlastním potřebám. Že bude však k ryze soukromým účelům zneužito i vojenské zpravodajství, to by mě nenapadlo ani v nejčernějších snech. Je to další důkaz toho, že písmeno D ve zkratce ODS má možná trochu jiný význam, než jsme si mysleli.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Ministerstvo pro vědu a výzkum

Můžete mě nějak přesvědčit, že toto ministerstvo není jen politickou trafikou? Protože ho stejně řídí lidi bez kompetence nebo vám snad přišla Langšádlová nebo teď Ženíšek kompetentní? A nezvládlo by agendu ministerstvo školství? Protože dřív to zvládalo. Jak to vysvětlíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…