Štěch (ČSSD): Bankovní radu by měl sestavovat Senát. O hromadění moci mi nejde

03.06.2015 18:39

Návrh změnit postup ve výběru a jmenování členů Bankovní rady České národní banky pokládám za správný. Vůbec přitom nejde o to, že by současně s tím mělo dojít k rozšíření pravomocí Senátu.

Štěch (ČSSD): Bankovní radu by měl sestavovat Senát. O hromadění moci mi nejde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Štěch obhájil své senátorské křeslo také

Horní komora by totiž měla podle nové úpravy možnost prezidentovy návrhy schválit nebo odmítnout - stejně, jako je tomu již dnes u ústavních soudců. Připomínám, že když se před časem objevovaly návrhy na převedení pravomoce prezidenta jmenovat profesory na předsedu Senátu, byl jsem jednoznačně proti. O hromadění moci mi tedy opravdu nejde.

Z podstaty věci je vždy bezpečnější, když klíčová personální rozhodnutí zásadně ovlivňující chod státu nepodléhají názoru jediného člověka, ale jsou naopak vystavena posouzení a případně korekci ze strany další ústavní instituce. Pokud jde navíc o rozhodnutí kolektivní (jako je tomu v případě Senátu), nikoliv pouhou kontrasignaci, tím lépe. Současný prezident je stejně jako já velmi ostrým kritikem ČNB v oblasti měnové intervence. Jistě si proto zároveň uvědomuje, že kdyby jeho předchůdce Václav Klaus nedisponoval naprosto neomezenou pravomocí vybírat si do bankovní rady úplně kohokoliv, nemuselo k takovým zásahům ČNB do chodu české ekonomiky vůbec dojít.

Plně souhlasím s názorem někdejšího pravicového senátora Edvarda Outraty, že Senát je ze všech vrcholných ústavních institucí nejvzdálenější krátkodobým cílům každodenní politiky s veškerou její tendenčností a přemírou zbytečných konfliktů. Proto i já pokládám za nejvhodnější místo pro posuzování návrhů na personální složení Bankovní rady ČNB právě horní parlamentní komoru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …