Štěch (ČSSD): Evropa čelí novým bezpečnostním hrozbám

21.04.2017 21:50

Milan Štěch jednal s maďarským prezidentem a šéfem parlamentu, shodli se na přísném postupu proti migraci.

Štěch (ČSSD): Evropa čelí novým bezpečnostním hrozbám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Milan Štěch

Maďarsko má mít možnost řešit problémy s migranty po svém, včetně zadržení ilegálních migrantů na hranicích, řekl předseda Senátu Milan Štěch při návštěvě Budapešti. Jednal s prezidentem, předsedou parlamentu a ministry obrany a vnitra. Svou návštěvu zakončil návštěvou Visegrádu.

Hlavním tématem jednání byla migrace, mimo jiné rozhodnutí Maďarů zadržovat nelegální migranty na hranicích. To je podle Štěcha přijatelným krokem země, která chce prioritně chránit své občany. „S tím, jak takzvaný Islámský stát postupně ztrácí své pozice, začíná být naprosto zřejmé, že do Evropy může přicházet stále více jeho bývalých bojovníků, kteří budou žít v naší společnosti. V budoucnosti ale mohou být aktivizováni anebo si navzájem vyřizovat účty, což je pro Evropu extrémně nebezpečné,“ řekl Štěch. Ten zdůraznil také nutnost nadále rozvíjet spolupráci s Maďarskem, Slovenskem a Polskem na úrovni Visegradské skupiny. „Maďaři, kteří před dvěma lety provokovali některé západní země systémem ochrany schengenských hranic, v tomto úkolu obstáli. Dnes je vidět, že jimi zvolený způsob obrany byl potřebným a jediným funkčním mechanismem, jak čelit nekontrolovanému přílivu migrantů,“ řekl Štěch. Všichni maďarští partneři zároveň ocenili, že už v roce 2015 Česko jako jedna z prvních zemí podpořilo maďarskou vládu ve stavbě hraničního plotu.

Tématem jednání s prezidentem Jánosem Áderem a předsedou parlamentu László Kövérem byla vedle politického vývoje v Evropě také podpora česko-maďarských hospodářských vztahů. S ministrem vnitra a ministrem obrany hovořil Milan Štěch o hrozbách terorismu v Evropě, možnostech společné evropské obrany a modernizaci armády. „Evropa čelí novým bezpečnostním hrozbám. S tím souvisí také požadavky na modernizaci armády. České firmy se podílejí na modernizaci výzbroje maďarské armády a je nutné je v tom nadále podporovat,“ uvedl Štěch.

Milan Štěch se senátory Štohlem, Nytrou a Baudyšovou navštívili také město Visegrad. Ve čtvrtek se zúčastnili vernisáže výstavy obrazů Jakuba Špaňhela na českém velvyslanectví v Budapešti a také navštívili veletrh literatury.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.