Štěch (ČSSD): Hlava státu by měla reprezentovat zemi, ne dělat svou osobní politickou kampaň

26.11.2015 13:57

V úterý jsem na Pražském hradě prezidentovi z očí do očí vytknul jeho aktivity během letošního 17. listopadu na Albertově. Albertov patří studentům a tento významný sváteční den má být připomínkou let 1939 a 1989, ne osobní manifestací jakéhokoliv politika, byť by to byla i hlava státu.

Štěch (ČSSD): Hlava státu by měla reprezentovat zemi, ne dělat svou osobní politickou kampaň
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Štěch

Proto považuji za nepřípustné, že studenti kvůli akci prezidentových příznivců nebyli na Albertov vpuštěni. Rozhodně si nemyslím, že lidé, kteří přišli na Albertov prezidenta podpořit, jsou všichni xenofobní nebo fašisté. Takové nálepkování odmítám. Na druhou stranu je povinností prezidenta prověřit si fakta o lidech, se kterými bude stát na jednom pódiu, protože někteří z nich mohou být velmi kontroverzní osoby a není na místě s nimi být spojován. Prezidentovo tvrzení, že nevěděl, kdo je pan Konvička a neznal jeho výroky, pokládám za účelové. Rozhodně to vědět měl, takže se buď na takhle významné akce špatně připravuje, nebo nemluví pravdu.
Mediální útoky Miloše Zemana na premiéra Bohuslava Sobotku, které jsem zaznamenal v dnešní MF DNES, jsou neseriózní a jako sociální demokrat i jako občan k nim nemohu být lhostejný. Prezident Miloš Zeman podněcuje občany proti premiérovi Sobotkovi a vládě právě v době, kdy je naopak potřeba se spojovat a ne hledat záminky k útokům a osobním urážkám. Názory Miloše Zemana dnes evropskými politiky, kteří jsou jinak Česku nakloněni a názorově blízcí, nejsou bohužel považovány za příliš seriózní. To je smutný fakt, který mohu dosvědčit jako člověk, který se s evropskými partnery pravidelně stýká a komunikuje. Hlava státu by měla reprezentovat zemi, ne dělat svou osobní politickou kampaň.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace