Štěch (ČSSD): Kandidátské země z Balkánu musí cítit podporu svého snažení

01.12.2017 18:13

V Budapešti se sešli předsedové parlamentů zemí Visegradské skupiny. Zástupci parlamentů ČR, Slovenska, Polska a Maďarska hovořili o možném rozšiřování Evropské unie a také o pozicích zemí Visegradské skupiny (V4) v rámci EU.

Štěch (ČSSD): Kandidátské země z Balkánu musí cítit podporu svého snažení
Foto: Daniela Černá
Popisek: Milan Štěch, předseda Senátu Parlamentu ČR na sjezdu OS KOVO

Předseda Senátu Milan Štěch vyzval své kolegy ze zemí V4, aby motivovali reformní a modernizační úsilí zemí, které mají ambice vstoupit do Evropské unie. „I pro nás byla perspektiva členství velkou motivací. Když země západního Balkánu, především Albánie nebo Makedonie, budou plnit stanovená kritéria, neměla by Unie klást další podmínky. A právě naše země střední Evropy by měly nahlas jejich úsilí podporovat a oceňovat,“ řekl Štěch svým kolegům v Budapešti.

Šéfové parlamentů zemí V4 se shodli na tom, že možnost vstupu Turecka do EU po vývoji v této zemi není aktuální. I proto by se integrační snahy měly soustředit na západní Balkán. „Český Senát vždy podporoval proces rozšíření EU, který podporuje stabilitu a bezpečnost uvnitř Evropy. Tato úvaha se naplnila na Balkáně v průběhu migrační krize,“ připomněl předseda Senátu Parlamentu ČR Štěch. Kritizoval také NATO, které nevyřešilo válečný konflikt na Kypru. „Je ostudou NATO, že jeho dvě členské země, tedy Řecko a Turecko, mají vzájemný neukončený konflikt. Přitom by měly být připraveny bojovat za společné zájmy,“ řekl Štěch.

Zástupci českého parlamentu odmítli snahy svých polských kolegů o vyšší institucionalizaci zemí V4 v rámci EU, tedy posílení počtu zástupců těchto zemí v Bruselu. „Komunikace našich zemí funguje v rámci našich evropských výborů. Chceme ji ještě prohloubit, abychom v rámci naší skupiny vždy rychle sdíleli své postoje a stanoviska. Odmítáme ale rozšiřování počtu úředníků v Bruselu,“ řekl Štěch při dopoledním jednání. 

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…