Štěch (ČSSD): Kdyby Evropská unie nebyla, budeme tento problém řešit stejně

23.09.2015 13:50

Projev na 12. schůzi Senátu dne 23. 9. 2015 v rámci bodu "Návrh usnesení Senátu PČR k aktuálním návrhům Evropské komise na řešení uprchlické krize v EU":

Štěch (ČSSD): Kdyby Evropská unie nebyla, budeme tento problém řešit stejně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Chci jenom říci, že navržené usnesení je velmi dobré, je vyvážené, a konec konců to, že bylo jednomyslně přijato ve výboru, svědčí o tom, že jde správným směrem. Vzhledem k tomu, že si myslím, že světové společenství – nyní nemluvím o Evropské unii, ale toto usnesení směřuje samozřejmě k Evropské komisi – obrazně řečeno, a já tento termín používám už nějaký týden, "chytá kocoura za ocas", to znamená, že se pořád mluví o přerozdělení a umístění migrantů, a nezbývá nic jiného, protože uvědomme si, i kdyby Evropská unie nebyla, protože někteří odpůrci Evropské unie říkají, že Evropská unie je k ničemu, alel kdyby Evropská unie nebyla, budeme tento problém řešit stejně, protože tito lidé by do Evropy šli, sice bychom měli mezi zeměmi hraniční kontroly, ale je naprosto jasné, že tito lidé by se chtěli dostat tam, kam se dostat chtějí a těžko bychom proti nim použili nějaké silové donucovací prostředky a byla by to stejně humanitární katastrofa, jak se v současné době z toho vyvíjí.

Chci jenom říci, že nám tam chybí právě jenom ten aspekt, abychom v usnesení upozornili na to, že je potřeba se skutečně soustředit na řešení příčin a problémů tam, odkud tito lidé prchají. Pokud se nezmění klima v zemích, odkud prchají, tento problém bude trvat a veškeré metody jeho řešení budou narážet na odpor, polemiku, budou zdrojem rozbrojů, bude to politicky zneužíváno a další a další věci.

Proto mi dovolte, abych do bodu 4 navrhl doplnění a celý odstavec přečtu. Vhledem k tomu, že to není pozměňovací návrh k senátnímu tisku, který by se týkal zákona, je možné načíst a není potřeba to dávat písemně. Přečtu celý odstavec, abyste viděli, že to navazuje.

Senát Parlamentu České republiky

4. proto nadále podporuje pozici vlády České republiky odmítající relokační mechanismy, které by byly povinné pro členské státy – myslím si, že to pořád platí, protože se bude ještě jednat jasně o mechanismy dlouhodobé, nyní jde jenom o, řekl bych, jednorázové – neboť taková opatření neřeší příčiny současné krize, spíše mohou vést k jejímu prohlubování a nejsou schopna se účinně vypořádat s problémem druhotného pohybu přemístěných osob – dále navrhuji doplnit – přičemž považuje za nezbytně nutné, aby byla řešena samotná příčina vzniku migračních toků všemi dostupnými prostředky v místech, ze kterých migranti přicházejí, a nejen přerozdělování mezi členské státy Evropské unie.

To je návrh na doplnění v tomto bodě. Myslím si, že je to pro nás, jak vás sleduji i jak jsem o tom diskutoval předtím, přijatelný návrh, protože jde na podstatu problému.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

19:05 Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili odkup osmi pozemků od Českých drah. Pozemky se nacházejí …