Štěch (ČSSD): Konečně v EU zamezíme velké nerovnosti v oblasti platů

18.03.2017 10:45

Předsedové parlamentů zemí EU si v Římě připomněli 60 let od podpisu Římských dohod.

Štěch (ČSSD): Konečně v EU zamezíme velké nerovnosti v oblasti platů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Milan Štěch

Předseda Senátu Milan Štěch s předsedou Poslanecké sněmovny Janem Hamáčkem zastupovali Česko na konferenci předsedů parlamentů zemí EU při příležitosti 60. výročí od podpisu Římských dohod. Ty předurčily budoucnost společné Evropské unie. Diskuse o směřování EU se zúčastnil také předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani nebo předseda Evropské rady Donald Tusk.

Hlavním tématem jednání byla budoucnost EU, která v současnosti vlivem brexitu a dalších zvratů čelí novým hrozbám a výzvám. Shoda je na tom, že je třeba posílit pocit sounáležitosti občanů EU s Evropou a také jejími institucemi, aby se neopakoval scénář, kdy se občané členské země rozhodnout Evropskou unii opustit, obdobně jako Britové.

„Účastníci konference popsali řadu příčin dnešních problémů, kterým čelí Evropská unie, a také prezentovali velkolepé cíle. Jednou z hlavních příčin problémů je podle mého přesvědčení narůstající nerovnost mezi členskými státy a také uvnitř jednotlivých zemí, zejména v životní úrovni. Já osobně vidím hlavní řešení v tom, že konečně v EU zamezíme velké nerovnosti v oblasti platů. Není totiž přípustné, aby za stejně kvalitně odvedenou práci a její produkty dostávali lidé diametrálně odlišné mzdy. A stejně tak se nesmíme smířit s propastnými rozdíly v cenách výrobků a služeb,“ uvedl předseda Senátu Milan Štěch, podle kterého tento postup často vytváří nadnárodní globálně působící firmy.

„Dalším zdrojem problémů jsou daňové ráje, ve kterých končí většina bohatství v rukou jednotlivců. Přes veškeré proklamace se s daňovými ráji nedokázala vypořádat Evropská unie, ale ani celý svět,“ dodal Štěch. Lze jednoznačně souhlasit s výrokem Laury Bodrini, předsedkyně italské Poslanecké sněmovny, že „Evropa je nyní jako auto se zataženou ruční brzdou“.

Jednání doprovázelo také setkání všech předsedů parlamentů s italským prezidentem. Konference se zúčastnil také předseda senátního Výboru pro záležitosti EU Václav Hampl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…