Štěch (ČSSD): Maroko se obává pokračování migrační krize

18.05.2016 5:32

Na pozvání předsedy Senátu přijel do Česka na oficiální návštěvu předseda Sněmovny poradců, tedy horní komory Parlamentu Marockého království Abdelhakim Benchamach. S předsedou Senátu Milanem Štěchem hovořili o migraci, hospodářské spolupráci a také rozvoji multilaterálních vztahů. Marocký šéf horní komory považuje Česko stejně jako Maroko za lídry svých regionů.

Štěch (ČSSD): Maroko se obává pokračování migrační krize
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Štěch

Hlavním tématem rozhovorů byl přístup Maroka k migrantům. „Evropské země bezesporu podporují demokracii, ale víme, že náš model demokracie nelze vyvážet. Evropská unie usiluje o zklidnění v zemích, odkud migranti nejčastěji odcházejí, ale zároveň se nemůžeme vměšovat do jejich vnitřních záležitostí,“ řekl Štěch. Podle něj by se v důsledku pokračující migrační krize mohli nejen v Česku dostat k moci ti, kteří by ve svých protiuprchlických postojích šli do extrému. „V důsledku vleklé migrační krize by se k moci mohli dostat lidé usilující o vyhnání i těch migrantů, kteří k nám přišli v minulých desetiletích a bez problémů se začlenili do naší společnosti,“ řekl Milan Štěch.

Podle Benchamacha odešlo z Maroka za uplynulé půlstoletí asi 5 milionů obyvatel, z nichž dnes většina žije v Evropě. Maroko se podle něj snaží tlumit proud nelegálních migrantů, kteří směřují z ostatních afrických zemí přes Maroko do Evropy. „Maroko se postupně stalo místem, kam přicházejí lidé z problémových afrických zemí. Snili o tom, že půjdou dále do Evropy, ale velká část z nich se postupně etablovala, v Maroku zůstala a založila zde rodiny. V současnosti se snažíme vypořádat s desetitisíci žádostí o legalizaci, tedy vyřízení azylu pro tyto lidi,“ řekl Benchamach. Podle něj budou problémy na severu Afriky a s nimi související migrační krize pokračovat, Maroko však přistoupilo k migrační krizi nejlépe, jak umělo. „Dlouho jsme brzdili davy migrantů směřujících do Evropy, chránili její jižní část. Bohužel Evropa nereagovala dostatečně a naopak zavedla některá opatření ještě zhoršující situaci,“ uvedl Benchamach.

Předseda Senátu vyzdvihnul hospodářskou spolupráci s Marokem, která nadále nabízí potenciál. „Maroko funguje jako vstupní brána pro české podniky do Afriky, naopak Česko je pro Maročany bránou do střední Evropy,“ řekl Štěch. Podle marockého předsedy senátu považuje Maroko Českou republiku za regionálního lídra, vzájemné vztahy ČR s Marokem jsou přátelské a uctivé.

Marocká delegace navštívila včera Karlovarský kraj, setkala se s místním hejtmanem a senátory. Během návštěvy Česka se předseda marocké Sněmovny poradců setká také s premiérem Sobotkou a trojicí ministrů jeho vlády (zahraničí, průmyslu a financí), zúčastní se jednání v Poslanecké sněmovně nebo si prohlédne výstavu Císař Karel IV. 1316 – 2016 ve Valdštejnské jízdárně.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

7:17 SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k rozhovoru Vladimíra Špidly s Miroslavem Kalouskem…