Štěch (ČSSD): Migrační krize může nejen pokračovat, ale i narůstat

28.10.2015 10:00

Předseda Senátu Milan Štěch navštívil na pozvání maďarského předsedy parlamentu László Kövéra Budapešť. Dále jednal s prezidentem a ministry zahraničí, vnitra a spravedlnosti.

Štěch (ČSSD): Migrační krize může nejen pokračovat, ale i narůstat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Milan Štěch

Česko-maďarské vztahy jsou na vynikající úrovni, obě země sbližují také velmi obdobné postoje k migrační krizi. V tomto Praha i Budapešť volají po společné odpovědnosti Evropské unie, jejíž vedení doposud nedokázalo přinést plán účinného řešení migrační krize, která se podle předsedy Senátu M. Štěcha může ještě v následujících měsících a letech prohlubovat.

Maďarský ministr vnitra představil předsedovi českého Senátu plán na zřízení tranzitních zón, které by měly vzniknout u vnějších hranic Maďarska. V nich by měli migranti zůstat po omezenou dobu, během které se zaregistrují a požádají o azyl. Bez kontroly by nemohli vstoupit do Evropské unie. Upozornil, že nárůst nelegálních migrantů zaznamenalo Maďarsko už v minulých letech; v roce 2010 zadrželi na maďarských hranicích 3 tisíce ilegálních migrantů. Letos jich jen do konce září bylo přes 390 000. „Po dlouhé nečinnosti EU jsme se rozhodli sami zajistit bezpečnost našich hranic. Jsem přesvědčen, že by vybudování plotu výrazně pomohlo také v dalších oblastech – na řecko-turecké nebo bulharsko-turecké hranici. Toto naše řešení je podle výsledků velmi efektivní,“ řekl maďarský ministr vnitra Sándor Pintér. Předseda Senátu Milan Štěch ocenil nasazení Maďarska, které mimo jiné i rychlou změnou zákonů řeší situaci přímo na hranicích v souladu s postojem zemí Visegradské skupiny. „Teprve po razantních krocích Maďarska začali vrcholní představitelé EU skutečně řešit migrační krizi a přestali se soustředit jen na nesmyslné kvóty na přerozdělování uprchlíků. Česko, Maďarsko, Slovensko a věřím, že po volbách nadále i Polsko – to jsou země, které táhnou za jeden provaz, a to nejen v postojích k migrantům,“ řekl Milan Štěch. Postoj ČR k migraci ocenil i prezident János Áder při společném jednání se senátní delegací.

Předseda maďarského parlamentu László Kövér pak vysvětlil, proč nevěří v řešení navrhovaná lídry EU: „Unie sice má svá formální pravidla, ale je na migrační krizi naprosto nepřipravená. Když věci pojmenujete pravým jménem, nařknou nás, že jste protievropští. To ale Maďarsko není. My jen hledáme skutečná řešení problémů, kterým naše země musí čelit,“ řekl Kövér. Podle jeho názoru Německo doposud neví, jestli má migranty považovat za nebezpečí nebo příležitost. České straně pak poděkoval za podporu, která je v kontrastu s postojem některých členských zemí EU a evropských institucí.

Předmětem jednání senátní delegace s prezidentem a vedením maďarského parlamentu byla také otázka užší hospodářské spolupráce v oblasti energetiky a dopravních projektů a zájem českých firem o účast na modernizaci atomové elektrárny Paks II a dalších projektech. Předseda Senátu Milan Štěch se senátory Františkem Bublanem, Tomášem Grulichem, Jiřím Čunkem, Václavem Homolkou a senátorkou Dagmar Terelmešovou se společně s velvyslancem Jurajem Chmielem setkali s krajany a přáteli Česka při příležitosti Dne vzniku samostatného Československa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…