Štěch (ČSSD): Oceňujeme i schopnost překonávat nástrahy, které život přináší, odvahu prát se s nepřízní osudu

27.09.2016 19:05

Předseda Senátu Milan Štěch ocenil 15 osobností z oblasti vědy, kultury, sportu a veřejného života Stříbrnou pamětní medailí Senátu. Slavnostní předávání medailí se letos uskutečnilo popáté při příležitosti Dne české státnosti. Ocenění převzali tři vynikající sportovci, několik mezinárodně uznávaných vědců nebo také žena, která zachránila život muži v hořícím autě.

Štěch (ČSSD): Oceňujeme i schopnost překonávat nástrahy, které život přináší, odvahu prát se s nepřízní osudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Štěch

„Oceňujeme dlouhodobou činnost, často i celoživotní práci, píli a soustavnost. Ale také oceňujeme talent, který má ještě mnoho před sebou, nebo mimořádné jednorázové výkony. A oceňujeme také schopnost překonávat nástrahy, které život přináší, odvahu prát se s nepřízní osudu,“ řekl předseda Senátu Milan Štěch. Ten dostává návrhy na ocenění od veřejnosti nebo senátorů, letos jich vybral patnáct. „Mnohá jména jsou důvěrně známá, o jiných ale vědí jen zasvěcení odborníci nebo třeba kolegové z oboru, studenti, pacienti atd. Pro naše rozhodování není sláva vůbec určující. Chceme ukázat, že si všímáme i těch, o nichž se sice nepíše v denním tisku, ale jejichž práce má přesto pro naši společnost obrovský význam,“ dodal předseda Senátu.

Zástupcem oceněných, který během ceremoniálu přednesl svůj projev, byl významný sociolog Akihiro Ishikawa, který je odborníkem na společenské změny ve střední a východní Evropě. Ve své řeči připomněl svůj náhled na český národ: „Český národ je mírumilovný, nikdy v dějinách nebyl v roli agresora. I když žil pod nadvládou zahraniční velmoci, jako národ přežil, rozvíjel a rozvíjí svou specifickou kulturu, která přispívá k obohacení světové kultury lidstva, udržoval a vzkřísil své tradice,“ uvedl Ishikawa.

Seznam oceněných:

Jana BALCÁRKOVÁ

Ludmila FORMANOVÁ

Prof. Ing. Jana HAJŠLOVÁ, CSc.

Prof. Ing. Richard HINDLS, CSc.

Prof. Akihiro ISHIKAWA

Petr JANDA

Otto JELINEK

Jiří JEŽEK

Prof. MUDr. Jaromír KOLÁŘ, DrSc.

Prof. MUDr. Luboš PETRUŽELKA, CSc.

René ROUBÍČEK

Prof. MUDr. Vratislav RYBKA, DrSc.

Prof. MUDr. Miroslav RYSKA, CSc.

Prof. MUDr. Jan STARÝ, DrSc.

Šárka STRACHOVÁ

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…