Štěch (ČSSD): Odbory volají po omezení prodejní doby v maloobchodech

13.07.2014 9:46

Josef Středula ocenil snahu Milana Štěcha a jeho kolegů ze Senátu, kteří předložili návrh na omezení prodejní doby ve svátcích. Označil návrh za vstřícný kompromis směrem k zaměstnancům obchodů.

Štěch (ČSSD): Odbory volají po omezení prodejní doby v maloobchodech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda senátu Milan Štěch

Zejména velké obchodní řetězce však jakoukoliv regulaci odmítají, přestože návrh je mírným kompromisem a nepočítá s uzavřením obchodů v neděle nebo všechny svátky, ale jen v 7 vybraných dní v roce. „V sousedním Německu neexistuje možnost nakupovat během nedělí, i ve svátky zůstávají obchody zavřené. U nás jsme zvolili kompromis, který je velmi mírný, zavřeno má být jen 7 vybraných svátků v roce. To je elementární vstřícnost směrem k zaměstnancům, kteří jsou mnohdy nuceni pracovat během nedělí i svátečních dní,“ řekl předseda Senátu Milan Štěch a slíbil odborářům, že i v dalších fázích legislativního procesu bude návrh hájit a prosazovat jeho stávající podobu.

Josef Středula informoval předsedu Senátu o výrazném zlepšení spolupráce v rámci tripartity, kde jednají odboráři jakožto zástupci zaměstnanců se zaměstnavateli a vládou. „Spolupráce v rámci tripartity se zlepšila skokově, nelze mluvit o procentech, ale znásobení kvality komunikace a důvěry,“ řekl předseda ČMKOS Josef Středula. Upozornil však na požadavek odborů, aby platy státních zaměstnanců vzrostly od 1. 11. tohoto roku. Členové odborů se obávají, že navýšení ve výší 3,5 procent nebude spravedlivé a platy řadových státních zaměstnanců se zvýší jen o procento. Odbory jsou připraveny zorganizovat na podzim protestní akce, pokud nedostanou příští rok přidáno všichni státní zaměstnanci 3,5 %. Předseda Senátu Milan Štěch jejich požadavky podpořil.

Odboráři také informovali předsedu Senátu o snaze ministerstva financí zrušit zvýhodnění zdanění benefitů členů odborů. Přestože vláda nakonec ustoupila a souhlasila se zachováním stávajícího stavu, požádal Josef Středula senátory, aby urychlili legislativní cestu zákona, který tuto oblast upravuje. Hrozí podle něj obstrukce některých opozičních poslanců, které by mohly zkomplikovat včasné přijetí tohoto zákona.

Dalším tématem jednání byla novela obchodního zákoníku a také téma obsazování dozorčích rad firem, kde předseda Senátu a také sociální demokracie jako vládní strana požadují, aby byla uzákoněna povinnost obsazovat třetinu členů dozorčích rad zaměstnanci firem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Milan Štěch

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

7:17 SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k rozhovoru Vladimíra Špidly s Miroslavem Kalouskem…