Štěch (ČSSD): Posilování přímé demokracie nesmí být účelově zneužito

12.09.2014 18:45

Předseda Senátu Milan Štěch se zúčastnil Evropské konference předsedů parlamentů, kde se zapojil do diskuse o posilování veřejné debaty a důvěry občanů v politické instituce. Varoval před nepřipraveným a náhlým posilováním přímé demokracie.

Štěch (ČSSD): Posilování přímé demokracie nesmí být účelově zneužito
Foto: Hans Štembera
Popisek: Profesor Stanislav Štech

Posilování veřejné debaty, bezpečnost v Evropě a rovnováha mezi vládou a opozicí – to byla hlavní tři témata, o kterých hovořili během dvoudenní konference předsedové evropských parlamentů v norském Oslu. Zúčastnili se jí předsedové parlamentů zemí Evropské unie, ale také Palestiny, Izraele, Ruska, Ukrajiny nebo Turecka. Zejména z úst zástupců EU zazněly hlasité požadavky na intenzivní spolupráci při řešení aktuálních bezpečnostních hrozeb, kterým svět čelí.

Konferenci zahájil předseda norského parlamentu Olemic Thommessen, který vyzdvihnul význam široké diskuse všech zúčastněných státníků při řešení aktuálních bezpečnostních problémů: „Od pádu Berlínské zdi jsme byli svědky významného pokroku, bylo to období velkého ekonomického rozvoje a demokratizace. Stále ale vidíme na horizontu temné mraky.  Miliony Evropanů jsou bez práce, potýkáme se s porušováním lidských práv a dokonce jsme byli svědky násilné anexe části evropského státu jeho sousedem,“ řekl Olemic Thommessen.

„Slyšeli jsme zástupce Ukrajiny a Ruska, Izraele i Palestiny. Je nepochybné, že tento formát setkání umožnuje posilování spolupráce mezi státy Evropské unie, které se musejí významně podílet na podpoře diplomatického řešení vážných konfliktů na Ukrajině, v arabském světě a také v prostoru Izraele a Palestiny,“ zhodnotil předseda Senátu Milan Štěch.

V diskusním bloku o základních ústavních právech pak byla v mnoha příspěvcích zmiňována slábnoucí účast občanů ve volbách a ztráta důvěry lidí v politické instituce. Zástupci parlamentů Rakouska, Německa nebo Španělska volali po lepší komunikaci politiků s občany a jejich zapojení prostřednictvím fór nebo sociálních médií. „Všímám si, že účast, důvěra a veřejná debata v české společnosti nejvíce vzkvétala v dobách, kdy jsme měli vůdce, kteří v jedné osobě ztělesňovali nejen politickou, ale i morální autoritu, T. G. Masaryka a V. Havla. Jejich odkaz je jistě inspirativní nejen pro Česko,“ připomněl předseda Senátu Milan Štěch, který pak zároveň varoval před fenoménem zprivatizování hodnot přímé demokracie a občanské společnosti marketingovými projekty, které je využívají jako prostředek pro získání podílu na moci. „Musíme mluvit s lidmi, zapojovat občanskou společnost do rozhodování o věcech veřejných. Posilování přímé demokracie ale musí být uvážlivé a dobře připravené. Některé nové politické strany přicházejí téměř až s parodií na tzv. nepolitickou politiku. V jejich podání je třeba spatřovat pouze účelovou snahu o získání hlasů voličů,“ dodal Milan Štěch. Souhlasil s ním např. předseda španělského kongresu Jesús Posada Moreno, který hovořil o ztrátě důvěry v politiky kvůli krizi, které politici nedokázali zabránit: „Musíme najít cestu, jak umožnit lidem více se zapojovat do rozhodování a uspořádat fóra, ve kterých se občané zapojí do zásadních změn.“

Konference se zúčastnil také předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček. Tento formát setkání se koná každé dva roky a letos se uskutečnil v Oslu při příležitosti oslav 200 let od podpisu norské ústavy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…