Štěch (ČSSD): Prioritou je ochrana schengenského prostoru. Lze k tomu použít veškeré prostředky, které máme k dispozici

28.04.2016 9:40

Předseda Senátu Milan Štěch se společně s předsedou Poslanecké sněmovny Janem Hamáčkem ve dnech 26. a 27. dubna 2016 zúčastnil zasedání předsedů parlamentů zemí Visegrádské čtyřky (V4), které se konalo na zámku Štiřín. Hlavními tématy jednání byly možnosti posilování role národních parlamentů, aktuální situace v EU a její další vývoj a úloha národních parlamentů v boji proti mezinárodnímu terorismu.

Štěch (ČSSD): Prioritou je ochrana schengenského prostoru. Lze k tomu použít veškeré prostředky, které máme k dispozici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Milan Štěch

„Domnívám se, že není vhodná doba pro další prohlubování integrace Evropské unie, ale není ani čas přehodnocovat a měnit vnitřní pravidla. Je potřeba trvat na pravidlech, která jsou zakotvena Schengenskou dohodou, Lisabonskou smlouvou či ujednáním Dublin II. Problémem Evropské unie je, že nedodržuje pravidla, která si přijala. Pokud nefungují, navrhněme jejich změnu, ale musíme ji řádně diskutovat,“ řekl po jednání předseda Senátu Štěch.

Dodal také, že členové zemí V4 mají stejný názor na ochranu schengenského prostoru a odmítání kvót. „Mám pocit, že jsme zajedno v tom, že chránit důsledně schengenský prostor je priorita a lze k tomu použít veškeré prostředky, které máme k dispozici. Musí také zůstat velmi silné postavení a suverenita národních parlamentů,“ doplnil.

V rámci odborné debaty upřesnil, že v současné Evropské unii není realistické vést debatu o prohlubování integrace, či dokonce federalizaci. Unie se musí nejprve zaměřit na praktické problémy, které ji trápí, pragmaticky se s nimi vypořádat a teprve poté by se měla věnovat další vlastní integraci. Reagoval tak na vystoupení předsedy francouzského Národního shromáždění Clauda Bartoloneho, který se jednání zúčastnil jako host a který ve svém příspěvku apeloval na předsedy parlamentů zemí V4, aby podpořili ještě užší evropskou integraci vedoucí až k možné budoucí federalizaci EU.

Závěrem předseda Senátu M. Štěch poznamenal, že by Evropané i přes stávající problémy neměli zapomínat na to, že již několik generací občanů EU žije díky projektu evropské integrace v míru a bez válek, což v evropské minulosti rozhodně nebylo samozřejmostí.

Dvoudenní setkání předsedů parlamentů se uskutečnilo v rámci předsednictví České republiky ve Visegrádské skupině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce