Štěch (ČSSD): Řešení migrační krize vyžaduje rychlé kroky

21.01.2016 15:05

Předseda Senátu Štěch s německým ministrem pro evropské záležitosti Rothem hovořili o migrační krizi, spolupráci Česka s Německem a také o dalším rozšiřování EU. Podle Rotha je ČR jedním z nejdůvěrnějších partnerů Německa.

Štěch (ČSSD): Řešení migrační krize vyžaduje rychlé kroky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Milan Štěch

Předseda Senátu Milan Štěch se setkal se státním ministrem pro evropské záležitosti Ministerstva zahraničních věcí Spolkové republiky Německo Michaelem Rothem. Hlavními tématy jednání byly migrační krize a rozšíření EU.

„Jsme zastánci rychlých kroků. Aktuální situace neprospívá domovským zemím a nahrává extremistickým silám,“ upozornil předseda Senátu Štěch. Podle něj by měla vzniknout velká mezinárodní koalice, tvořená státy EU a dalšími klíčovými světovými mocnostmi, která by zasáhla tam, kde působí Islámský stát. Zdůraznil také nutnost posílení ochrany vnějších schengenských hranic.

Německý ministr Roth označil Českou republiku za jednoho z nejužších a nejdůvěrnějších partnerů Německa. „Taková partnerství potřebujeme, děláme si o Evropu velké starosti,“ dodal a zdůraznil nutnost spolupráce při řešení migrační krize s tím, že migranty nelze vnímat jen jako hrozbu, ale i příležitostí pro ekonomickou a politickou sféru.

Oba se shodli na pokračování procesu začleňování balkánských zemí do EU, zejména například Srbska.

Setkání se za českou stranu zúčastnili také místopředsedkyně Senátu Miluše Horská, předseda senátního Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost František Bublan a předseda senátního Výboru pro záležitosti Evropské unie Václav Hampl. Setkání se uskutečnilo v rámci česko-německého strategického dialogu, jehož cílem je prohlubovat spolupráci obou zemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.