Štěch (ČSSD): Rozšíření pravomocí NKÚ na hospodaření obcí a krajů zatím v Senátu nemá podporu

20.05.2016 20:52

Předseda Senátu Milan Štěch jednal s hejtmany o aktuální legislativě vztahující se k samosprávám: rozšíření kompetencí kontrolního úřadu na hospodaření obcí a krajů, rozpočtovém určení daní, zdravotnictví nebo návrhu na změnu zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi.

Štěch (ČSSD): Rozšíření pravomocí NKÚ na hospodaření obcí a krajů zatím v Senátu nemá podporu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Štěch

V Senátu se návrh na rozšíření pravomocí NKÚ bude projednávat ve středu 25. 5. Předseda Senátu upozornil hejtmany na to, že ani jeden ze tří odborných senátních výborů změnu nepodpořil. „V Senátu zasedá 47 komunálních politiků. V jejich zájmu je chránit obce před nadbytečnou administrativou a mnohdy duplicitními kontrolami různých orgánů. Ani jeden z výborů nepřijal kladné stanovisko k této změně, která by umožnila ještě rozšířit kontrolování samospráv,“ vysvětlil Štěch. Podle Asociace krajů je navrhované rozšíření kontrolních mechanismů nadbytečné. „Kraje se nebrání důkladným kontrolám svého hospodaření. Zároveň ale postrádáme záruky toho, že kontroly budou lépe koordinovány tak, aby nezatěžovaly starosty,“ řekl hejtman Hašek. Ten také upozornil na to, že žádná z kontrol krajů v poslední době neodhalila závažné pochybení.

Na pravidelném každoročním jednání hovořil předseda Senátu s hejtmany také o návrhu Jihočeského kraje na změnu zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi, která má umožnit zdanění některých finančních náhrad. Asociace krajů teprve tento návrh projedná. Její předseda Michal Hašek však chce znát výsledky analýzy, kterou nechal zpracovat. „Požádal jsem ústavně-právní výbor sněmovny o vypracování analýzy dodržování smlouvy o církevních restitucích - jak ze strany státu, tak ze strany církví. Zástupci církví totiž navzdory této smlouvě podali už 111 určujících žalob, kterými žádají kraje o vydání nemovitého majetku. Je nepřijatelné, aby církve pobíraly velkorysou finanční náhradu a vedle toho se individuálními žalobami domáhali vydání konkrétních nemovitostí,“ řekl Hašek. Podle něj už stovky podobných žalob míří také na obce.

Hejtmani také hovořili s předsedou Senátu o rozpočtovém určení daní a informovali ho o problémech ve zdravotnictví, které se jich nejvíce týkají – tedy o nedostatku personálu a neodpovídajícím ohodnocení některých zdravotníků a také o svých stanoviscích k úhradové vyhlášce. Tématem bylo také financování oprav krajských silnic prvních a druhých tříd a potřebě systémového řešení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce