Štěch (ČSSD): Se Slováky musíme vyřešit nedůvěru našich občanů v evropské instituce

15.07.2014 4:31

Předseda Senátu se poprvé setkal se slovenským prezidentem Andrejem Kiskou. Hovořili o snahách, jak přiblížit evropské instituce českým a slovenským občanům, aby se zvýšil zájem o evropské volby. Otevřeli také téma služebního zákona a přijetí eura.

Štěch (ČSSD): Se Slováky musíme vyřešit nedůvěru našich občanů v evropské instituce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda senátu Milan Štěch

Předseda Senátu Milan Štěch se setkal s novým slovenským prezidentem Andrejem Kiskou. Hovořili o společných problémech, které obě země řeší, ale také si sdělili své politické postoje a názory. Hlavním tématem byla nízká volební účast v nedávných volbách do Evropského parlamentu. Česko zaznamenalo druhou nejslabší volební účast a Slovensko dokonce nejnižší v celé historii evropských voleb. Podle slovenského ministra zahraničí Lajčáka je to hlavně tím, že europoslanci řeší globální problémy, zatímco lidem a jejich běžným problémům se vzdálili. „Euroskepticismus v České republice je zejména důsledkem přístupu politiků, ale také médií. Jsou málo společensky odpovědná a raději než o závažných společenských tématech informují o negativních nebo bulvárních zprávách," řekl Milan Štěch. Podle slovenského prezidenta Andreje Kisky by sami europoslanci měli více vtahovat občany, tedy své voliče, do dění v Bruselu.

Euroskepticismus je pak problémem také z pohledu Česka a přijetí eura: „Současná politická reprezentace je nakloněna přijetí eura. Pokud nadále budeme vykazovat ekonomický růst a plnit kritéria vstupu do eurozóny, můžeme o tom uvažovat. Ale potřebujeme hovořit s občany – a tady je prostor pro využití slovenského vzoru – a je také potřeba, aby byly přijetí eura nakloněny české firmy," řekl předseda Senátu Parlamentu ČR Milan Štěch. Podle Andreje Kisky bylo přijetí eura pro Slováky správným krokem. „Každý krok, který přitáhne investory, je důležitý. Přijetí eura bylo v tomto smyslu obrovským krokem," uvedl Kiska. Oba politici hovořili také o zákoně o státní službě a jeho případných případech a rizicích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Milan Štěch

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…