Štěch (ČSSD): Sociální stabilitu nelze v budoucnu udržet levnou prací

07.03.2017 19:41

Visegradská skupina musí čelit prohlubování rozdílů mezi starými a novými zeměmi EU, shodli se šéfové parlamentů

Štěch (ČSSD): Sociální stabilitu nelze v budoucnu udržet levnou prací
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Milan Štěch

ve Varšavě se uskutečnilo jednání předsedů parlamentů zemí Visegradské skupiny. Hovořili o aktuálních problémech Evropské unie a možnostech hlubší spolupráce Česka, Slovenska, Maďarska a Polska na úrovni Visegradské skupiny (V4). Odpovědí na úvahy o vícerychlostní Evropské unii by podle nich měla být právě spolupráce a integrace na úrovni V4.

Tématem bylo prohlubování rozdílů v postavení starých a nových členských států EU, tzv. dvourychlostní unie. Tento vývoj je podle zemí V4 nepřijatelný. „Sociální stabilitu nemůžeme v budoucnu udržet levnou prací. Je naším úkolem zintenzivnit tlak na vyšší reálné mzdy, aby se životní úroveň v ČR i dalších zemích V4 přibližovala západním zemím. Jinak hrozí dvourychlostní unie, kterou nikdo z nás nechce,“ řekl předseda Senátu Milan Štěch.

Národní parlamenty musí být aktivní

Podle Jana Hamáčka je třeba čelit prohlubování rozdílů mezi jednotlivými zeměmi EU na více úrovních, např. tlakem na sbližování kvality a cen potravin na trzích členských zemí EU. Česká strana také podpořila diskusi o hlubší integraci zemí Visegradské skupiny. „Podporujeme snahy o prohlubování spolupráce mezi zeměmi V4, ale musí mít konkrétní výsledky. Např. by mohlo jít o parlamentní stáže napříč zeměmi,“ zmínil Hamáček.

Tématem byly také možnosti řešení krize Evropské unie a možné reformy jejího fungování. Podle předsedů obou komor českého parlamentu Milana Štěcha a Jana Hamáčka je důležité, aby jednotlivé státy využívaly možnosti národních parlamentů, např. při kontrole evropské legislativy. „Národní parlamenty musí být aktivní. V opačném případě se může stát, že nás rozhodnutí Bruselu nemile překvapí,“ řekl Milan Štěch při závěrečném tiskovém briefingu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

16:21 Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

Novela energetického zákona LEX OZE II z dílny Ministerstva průmyslu obchodu (MPO), která zavádí sdí…