Štěch (ČSSD): Úroveň společnosti se pozná i podle toho, jak podporuje menšiny

04.04.2017 5:31

Předseda Senátu s členy komise pro venkov navštívili Sasko, jednali o podpoře menšin a rekultivaci dolů.

Štěch (ČSSD): Úroveň společnosti se pozná i podle toho, jak podporuje menšiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Milan Štěch

Předseda Senátu Milan Štěch dnes navštívil Sasko, zaměřil se na Lužické Srby, kterých žije v Německu zhruba 60 tisíc. Jazyk této národnostní menšiny se podobá češtině, v Budyšíně mají svou základní školu a gymnázium, kam předseda Senátu s delegací zavítali. Tématem návštěvy byla také těžba hnědého uhlí a způsoby rekultivace dolů. 

Milan Štěch s delegací navštívil Dům Lužických Srbů v Budyšíně, kde se zástupci Svazu Lužických Srbů hovořili o formách podpory této národnostní menšiny. „Lužičtí Srbové jsou ukázkou toho, jak národnostní menšina obohacuje společnost. Úroveň společnosti se pozná i podle toho, jak podporuje národnostní menšiny,“ řekl Štěch po jednání s Lužickými Srby, z nichž velká část dodnes používá slovanský jazyk jako svou mateřštinu.

Milan Štěch také jednal v Drážďanech se saským ministerským předsedou Stanislawem Tillichem, tématy bylo prohlubování vzájemných vztahů, energetika, rozvoj dopravní infrastruktury nebo splavnění Labe. Hovořili také o probíhající těžbě uhlí na území spolkové země Sasko, na které se podílejí české společnosti.

K předsedovi Senátu se připojili také senátoři Miroslav Nenutil, Radko Martínek, Božena Sekaninová a Jiří Vosecký ze senátní komise pro rozvoj venkova. Ti společně s místopředsedou Senátu Ivem Bárkem tento týden absolvují návštěvu Saska a Bavorska zaměřenou na rozvoj a obnovu venkova.

V oblasti Lužice navštívili senátoři Trebendorf a Findligspark, kde se seznámili s postupem rekultivace bývalých hnědouhelných dolů. Do těchto oblastí se po ukončení těžby podařilo přilákat zpátky větší množství obyvatel. „Zdejší situace je důkazem toho, že pro úspěšnou rekultivaci oblastí je nezbytně nutná spolupráce těžařských firem s vládou a místními komunitami,“ uzavřel Štěch. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

19:05 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Migračnímu paktu