Štěch (ČSSD): Vztahy Česka s Chile jsou dobré, musí se rozvíjet

13.01.2017 4:29

Senátní delegace přijela do Chile na návštěvu, která má za cíl prohloubit politické a obchodní vztahy mezi oběma zeměmi. Ty pojí obdobná historie; Chile podobně jako Česko nastoupilo po roce 1990 cestu demokratického vývoje. I podle hospodářských ukazatelů je právě spolupráce např. na poli technologií nebo průmyslu mezi oběma zeměmi velmi slibná.

Štěch (ČSSD): Vztahy Česka s Chile jsou dobré, musí se rozvíjet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Milan Štěch

Senátní delegace navštíví po Santiagu také Valparaíso, Valdivii a Antofagastu. Doprovodná podnikatelská delegace absolvuje jednání s místními byznysmeny na třech podnikatelských fórech. „Chile je nejstabilnější a ekonomicky nejvíce otevřená země Latinské Ameriky. Chceme navázat na vynikající politické vztahy. Vidíme tady velký potenciál pro české podnikatele, ale i pro chilské firmy pro společné podnikání. I proto jsem rád, že předseda chilského Senátu přijal pozvání k návštěvě Česka, při které bychom se právě na rozvoj obchodních vztahů soustředili,“ řekl předseda Senátu Milan Štěch při jednání v Kongresu. Hned po příletu jednal s chilským ministrem zahraničí, mimo jiné o asociační dohodě mezi Chile a EU platné od roku 2003. Obě strany věří, že smlouva bude do konce tohoto roku aktualizována. Hovořili o politickém vývoji jak v USA, tak v Evropě. „Je zřejmé, že se Chile připravuje na různé varianty vývoje administrativy Spojených států po nástupu Donalda Trumpa do funkce prezidenta,“ řekl po jednání Štěch. Hovořili také o záležitostech týkající se migrační krize v Evropě, brexitu apod.

Předseda Senátu jednal také se šéfem horní komory chilského Kongresu Ricardem Lagosem Weberem. „Přestože jsme země, které jsou geograficky velmi vzdálené, máme mnoho společného, včetně stability obou zemí v rámci daného regionu. Chceme naše vztahy nadále rozvíjet a také přispět k budování lepších podmínek pro naše podnikatele. I proto chci co nejdříve opětovat návštěvu České republiky,“ řekl Lagos, který po jednání předal Milanovi Štěchovi medaili chilského Senátu za zásluhy při budování česko-chilských vztahů.

Při jednání se členy zahraniční komise hovořili senátoři také o avizovaných rozhodnutích nového amerického prezidenta Donalda Trumpa a jejich dopadech na vztahy USA s Čínou a Ruskem. „Možná právě proto, že se politika Spojených států poněkud odchýlí od stávajícího směřování, budou muset ostatní země hledat i jiné možnosti rozvoje, což může dát nový impuls rozvoji vztahů mezi Evropskou unií a Chile, ale potažmo i Tichomořskou aliancí, jejímž je Chile velmi aktivním a respektovaným členem,“ řekl předseda Senátu Milan Štěch. Ten přivezl do Santiaga početnou delegaci podnikatelů doprovázenou zástupci Hospodářské komory a ministerstva zahraničí a průmyslu. Jednání v Santiagu, Valparaísu, Valdivii a Antofagastě mají přispět k prohloubení obchodní spolupráce mezi oběma zeměmi, pro kterou je velmi důležitá také čerstvě uzavřená smlouva o zamezení dvojímu zdanění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

12:12 Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

Vyjádření prezidenta republiky na tiskové konferenci po setkání s místopředsedou vlády Marianem Jure…