Štěch (ČSSD): Zásadní problém Ukrajiny je vliv tamních oligarchů a absence elit, se kterými by mohl západní svět jednat

29.04.2016 10:12

Předseda Senátu jednal s maďarským předsedou parlamentu.

Štěch (ČSSD): Zásadní problém Ukrajiny je vliv tamních oligarchů a absence elit, se kterými by mohl západní svět jednat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Milan Štěch

Shodný postoj k problematice migrace, situace na Ukrajině či obchodní vztahy s Čínou byly hlavními tématy dnešního bilaterálního jednání předsedy Senátu Milana Štěcha s předsedou maďarského parlamentu Lászlem Kövérem. Setkání navázalo na dvoudenní jednání šéfů parlamentů zemí Visegrádské čtyřky, které se uskutečnilo na zámku Štiřín.

Obrázek přidružený k tiskové zprávě

„Po jednání na Štiříně můžeme potvrdit shodné názory jak na problematiku přístupu k migraci, tak i na potřebu ochrany schengenského prostoru,“ uvedl na začátku setkání předseda Senátu.

Účastníci jednání se zaměřili rovněž na dění na Ukrajině. „Situace v zemi se i díky mezinárodní pomoci zklidnila, ale není vyřešena. Jako zásadní problém, který souvisí s nepřehledností dění, vnímám vliv tamějších oligarchů a absenci elit, se kterými by mohl západní svět jednat,“ upozornil Milan Štěch. Předseda Kövér dodal, že Maďarsko vidí problém obdobně, k Ukrajině má navíc jako k sousedské zemi úzké vazby a na Ukrajině žije vysoký počet Maďarů.

Předsedové se také shodli na potřebě posilování obchodních vztahů s Čínou, přičemž obě země vnímají Čínu jako potenciálního partnera zejména v rámci diverzifikace ekonomických vazeb.

László Kövér zároveň požádal předsedu Senátu Milana Štěcha o spolupořádání konference u příležitosti 60. výročí maďarského povstání, která by se měla uskutečnit ve Valdštejnském paláci v září letošního roku.

Bilaterálního jednání se za českou stranu zúčastnili také místopředsedové Senátu Přemysl Sobotka, Miluše Horská a Ivo Bárek a předseda Stálé komise Senátu pro krajany žijící v zahraničí Tomáš Grulich.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

18:09 Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zákona na zrušení veřejnoprávních médií na S…