Štěch: Výsledek jednání o brexitu nemůže být na úkor zemí EU

30.11.2017 19:00

Předseda Senátu Milan Štěch zakončil dvoudenní návštěvu Vídně, během které se sešel s vedením Spolkové rady a také jednal s místním starostou Michaelem Häuplem. Mezi jinými diskutovali o povolební situaci v obou zemích a také o vývoji v EU, včetně dopadu brexitu na země střední Evropy. Ve čtvrtek se setkal s českými krajany.

Štěch: Výsledek jednání o brexitu nemůže být na úkor zemí EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Milan Štěch

„Od mé první návštěvy Linze v roce 1990 se rozdíl mezi našimi zeměmi výrazně zmenšil. Rakousko nás podporovalo nejen po roce 1948 a 68, ale také po revoluci v roce 1989. Pomohlo nám ovšem také členství v NATO a Evropské unii. Naši občané ale mnohdy zapomínají, jak velké rozdíly byly např. mezi úrovní života v Česku a Rakousku před 30 lety, tedy jak významný růst životní úrovně Česko zaznamenalo v minulých desetiletích. Některé problémy se ale stále nedaří řešit,“ uvedl Štěch při jednání s Edgarem Mayerem, předsedou Spolkové rady, která je obdobou českého Senátu. Hovořili také o koordinaci příprav vzpomínkových akcí k výročí 100 let od konce 1. světové války a dalších, na kterých se v příštím roce bude Rakousko spolupodílet. Jako předzvěst těchto výročí letos vyšla společná učebnice česko-rakouských dějin.

Se svým protějškem hovořil Milan Štěch také o vývoji v EU a odchodu Velké Británie z Unie. „David Cameron se choval jako malé dítě, které si hrálo se sirkami a pak se podivovalo nad požárem, který způsobilo,“ konstatoval Štěch. „Nemůžeme být natolik velkorysí, že necháme Britům veškeré výhody, které pro ně vyplývaly z členství v EU, i když z Unie odejdou,“ dodal. Rakousko se obává ekonomických důsledků, k brexitu má obdobný postoj jako ČR.

Štěch se také setkal s Čechy žijícími v Rakousku. Ve Vídni organizují vyučování v češtině, sokolské aktivity nebo kulturní představení v češtině. Přestože udržují národní tradice na úrovni vzdělání nebo kultury, stávající finanční podpora neodpovídá nárůstu jejich aktivit. Nejen jim, ale i svým rakouským partnerům vysvětloval Milan Štěch povolební situaci v ČR, kde o uspořádání poměrů v nové sněmovně nejčastěji rozhodují společně poslanci ANO, SPD a KSČM. „Přestože v Česku na rozdíl od Rakouska nepotkáváme na ulicích migranty ani se finančně nepodílíme na jejich začleňování do společnosti, patřilo odmítání migrace mezi hlavní body předvolební kampaně. Chci věřit tomu, že vláda, kterou v těchto dnech sestavuje Andrej Babiš, nebude ohrožením pro naši demokracii. Senát je připraven zastavit populistické návrhy zákonů, které by ohrožovaly demokratické principy,“ ujistil Štěch české krajany žijící v Rakousku.

Při setkání s předsedou parlamentní Česko-rakouské skupiny Robertem Seeberem ocenil Štěch fungování přeshraniční spolupráce mezi oběma zeměmi na úrovni policie, hasičů a záchranné služby, ale také v dalších oblastech. Rakousko je podle předsedy Senátu pro ČR dobrým příkladem zejména v oblasti služeb, tedy cestovních ruchu, pohostinství apod., ale také v úrovni dosažené sociální stability.

Po dvoudenní návštěvě Vídně přejíždí předseda Senátu do sousedního Maďarska, kde se v pátek zúčastní zasedání předsedů parlamentů zemí Visegradské skupiny. Připojí se k němu také nový předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…