Štefek (KSČM): Chystá se další tunel v krajském zdravotnictví?

15.09.2020 4:31

Komunisté se od samého počátku krajů bránili privatizaci zdravotních zařízení. Rozhodující pro ně bylo naplnění práva občanů na kvalitní zdravotní péči, nikoliv kšefty se zdravím.

Štefek (KSČM): Chystá se další tunel v krajském zdravotnictví?
Foto: KSČM
Popisek: Zdeněk Štefek, KSČM

Komunisté se od samého počátku krajů bránili privatizaci zdravotních zařízení. Rozhodující pro ně bylo naplnění práva občanů na kvalitní zdravotní péči, nikoliv kšefty se zdravím. ODS si tehdy silou prosadila rozprodej většiny zdravotních zařízení, navíc hluboko pod cenou. Novými vlastníky se tak staly vedle různých spekulantů i korporace, z nichž některé mají obrat dokonce větší než je rozpočet Středočeského kraje.

Anketa

Považujete Miloše Zemana za lháře?

21%
79%
hlasovalo: 16087 lidí

Přes závazky se mnohé subjekty zachovaly klasicky "tržně" - rozvíjely ziskové provozy a doplňkové činnosti a nedostatečně financované, byť potřebné služby omezovaly. Dané obory pak složitě a za finanční podpory Středočeského kraje vykrývaly nemocnice krajské, které se postupně modernizovaly a dostaly se i do černých čísel.

Nyní přišla výzva řady nekrajských zařízení k další finanční podpoře, ve formě skoro ultimáta. Vnímáme, že mnohá zařízení problémy mají - i do médií se dostaly konkrétní případy z Rakovníka, Brandýsa, z Čáslavi.

Aktivně jsme podpořili kdysi ohroženou nemocnici v Kutné Hoře, která se pak stala součástí ON Kolín. A i dalším městským zařízením nabízíme pomocnou ruku. A chceme samozřejmě řešit i situaci, pokud by v kterémkoliv místě kraje byla ohrožena dostupnost zdravotní péče. Po vzoru Kutné Hory, po vzoru případů ze sousedního Ústeckého kraje, třeba z Litoměřic, neodmítáme možnost odkupu problémového zdravotního zařízení krajem tak, abychom potřebné služby zajistili. Otevřená je i možnost zřízení krajského zdravotního zařízení či pobočky.

Ale sypat další prostředky do nenasytné černé díry soukromého kapitálu nebudeme. Nepřipustíme další privatizaci zisků a socializaci ztrát. Zaplatili bychom to opět my všichni.

(převzato z Profilu)

Článek byl převzat z Profilu Ing. Zdeněk Štefek

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.