Štefek (KSČM): Chystá se zpřístupnění obecních a městských kronik

07.02.2014 20:17

Zajímavá historie měst a obcí je často k nalezení v obecních kronikách. Staré i nové kroniky, pravé poklady každého sídla si tak kronikáři, spolu s dalšími archivními materiály chrání jako pověstné oko v hlavě.

Štefek (KSČM): Chystá se zpřístupnění obecních a městských kronik
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Zdigitalizovat staré kroniky, zachovat je pro další generace a zpřístupnit zajímavý obsah veřejnosti, samozřejmě v souladu s legislativou týkající se kronik, se nyní chystá Středočeský kraj.

 „V rámci realizovaného projektu tzv. e-governmentu dle evropské výzvy 08 dochází k digitalizaci značného množství dokumentů Středočeské vědecké knihovny, řady organizací a měst, digitalizace je však realizována jako služba s daným maximálním počtem stránek.  Chystáme se využít možných zdrojů z navazující výzvy 19 tak, abychom nabídnuté kroniky a další historické podklady z obcí mohli dlouhodobě za pomoci pořízeného skenovacího zařízení taktéž zdigitalizovat a pak je zpřístupnit na www stránkách.“ sdělil Zdeněk Štefek, radní pro kulturu a památkovou péči Středočeského kraje.

Zpřístupnění kronik může přispět nejen k poznání historie vlastních obcí a měst, ale i k jejich dalšímu rozvoji, kulturnímu, společenskému i ekonomickému, jak ostatně potvrdil i Karel Horčička, předseda Výboru pro regionální rozvoj, který na projektu rovněž spolupracuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zdeněk Štefek - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…