Štefek (KSČM): Dostane „kultura“ v krajích přidáno?

21.07.2015 5:28

Představitelé krajů jednali 1. července s vládou ohledně požadavků krajů na státní rozpočet. Ministr financí Andrej Babiš nejprve požadované 3,5 miliardy korun na příští rok, které měla krajům zajistit novela zákona o rozpočtovém určení daní, nepodpořil, chtěl oprávněné částky poskytnout až pro další roky, po několika dnech však předseda vlády Bohuslav Sobotka nakonec oznámil, že požadavky krajů vláda splní.

Štefek (KSČM): Dostane „kultura“ v krajích přidáno?
Foto: KSČM
Popisek: Zdeněk Štefek, KSČM

Kromě 720 milionů, které kraje dostanou ještě letos na dofinancování sociálních služeb, tak mohou od příštího roku počítat s dalšími prostředky - díky vyššímu podílu na výnosech daně z přidané hodnoty. V současnosti získávají kraje u DPH 7,86 procenta z celkového výnosu, staronově by kraje měly mít z DPH 8,92 %. Získané finance budou využity nejvíce opět pro sociální služby a na silnice, ale požadavky krajů směřovaly i do oblasti kultury.

Na rozdíl od jiných oblastí, jako je třeba školství nebo zdravotnictví, totiž kraje nedostávají prostředky na již tak podfinancované mzdy pracovníků v kultuře, takže při zvyšování tabulkových platů zbudou krajům buď oči pro pláč, nebo si musí prostředky na navýšení ukrojit jinde. Ve Středočeském kraji jsme pět milionů korun na diskutované 3,5procentní navýšení mezd s odvody rozdělili 450 zaměstnancům v příspěvkových organizacích a pracovníkům v pověřených knihovnách z přebytku hospodaření roku 2014, ale systémové řešení to určitě není. Mnohé příspěvkové organizace při stejném rozpočtu tak musely zdroje na navýšení mezd hledat v jiných provozních položkách… Takže odhadovaný požadavek krajů na navýšení mezd při předpokládané výši 3,5 % byl cca 50 mil. Kč.

Další prostředky zhruba ve stejné výši byly požadovány na zajištění regionálních funkcí knihoven, původně totiž tyto funkce přes kraje financoval stát, pak však byla zátěž opět přesunuta na kraje. Obdobná částka by mohla sloužit krajům i pro realizaci projektu Kultura do škol, který při spojení odborů kultury a školství zajistí estetickou výchovu dotováním dopravy vstupného vybraných kulturních akcí pro školáky. Tedy pokud se podnětného projektu, který funguje v některých severských zemích a na krajské úrovni v Karlovarském kraji, nechopí ministerstvo školství a ministerstvo kultury…

Chybí peníze i na památky

Kraje též informovaly, že jsou třeba prostředky na posílení ochrany památkového fondu, pro celou republiku by šlo přibližně o 1,5 miliardy korun. Za Středočeský kraj by to tvořilo zhruba 180 milionů, částka je odvozena od dlouhodobého počtu žádostí a jejich finančního objemu v rámci dotačního řízení a od sumy 200 milionů, kterou měly na ochranu památkového fondu kdysi k dispozici okresy v kraji (nyní je ta částka asi setinová). Navrhovaly též, že by se krajům daly poskytnout účelové prostředky na realizaci národních kulturních aktivit, třeba aktuálně spojených s tématem Karla IV.

Z diskusí krajských radních a náměstků v oblasti kultury a památkové péče též vyplynula celá řada požadavků přímo na rozpočet ministerstva kultury. Kritizoval jsem například aktuální nulovou položku Podpora obnovy kulturních památek poškozených živelnými pohromami, která v sobě obsahuje kromě Podpory obnovy kulturních památek v majetku státu i Podporu obnovy kulturních památek v majetku krajů a obcí a Podporu obnovy kulturních památek v majetku fyzických osob. A navrhoval jsem kupříkladu navýšení prostředků v dotačních programech, třeba v Programu státní podpory profesionálních divadel, orchestrů a pěveckých sborů z letošních 75 na alespoň 90 milionů, v programu Integrovaný systém ochrany movitého kulturního dědictví z 22 na 30 milionů, v Programech na záchranu a obnovu kulturních památek z 510 na 550 milionů, v programu Rozvoj a obnova MTZ regionálních kulturních zařízení z 12,71 na 15 milionů Kč.

Jak to vypadá, kraje skutečně dostanou financí více. Zda půjde ale více prostředků i do kultury, to se ještě uvidí…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

11:17 Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání o důchodové reformě na Pražském hradě