Štefek (KSČM): Kultura v kraji žije a žít bude...

29.12.2014 14:41

Přestože kultura nebývá v době krize v investičních prioritách samosprávy, podařilo se současnému vedení kraje dosáhnout významných posunů i v podpoře právě kultury.

Štefek (KSČM): Kultura v kraji žije a žít bude...
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Přestože kultura nebývá v době krize v investičních prioritách samosprávy, podařilo se současnému vedení kraje dosáhnout významných posunů i v podpoře právě kultury.  „Kulturu vnímám mnohem šířeji, než umožňují krajské pravomoce – to kultura odlišuje civilizaci od barbarství, a proto se jí snažíme věnovat patřičnou pozornost,“ sdělil radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek.

Výsledky roku 2014

Koncepčně a finančně (zdvojnásobením rozpočtu) se druhým rokem stabilizovala regionální funkce knihoven, z které je metodickou činností a dodávkou knih podporováno více než 800 knihoven v kraji.

Zároveň byly zahájeny práce na koncepčnější podpoře profesionálních divadel, která v letošním roce, přes původní nedostatek financí obdržela dotace z krajského Fondu kultury a obnovy památek.

Středočeský kraj má i novou koncepci památkové péče, která se týká více než 9000 hmotných a nehmotných kulturních památek kraje – naší snahou je památky nejen rekonstruovat, ale i oživovat.

„Dokončeny byly velké investiční akce – nové hosty může vítat opravený zámek v Roztokách u Prahy nebo nádherný zrekonstruovaný areál Jezuitské koleje v Kutné Hoře. A našich 19 muzeí, galerií a dalších institucí se může pyšnit i novými expozicemi, z nichž je třeba vyzdvihnout expozici krále Jiřího z Poděbrad v památníku poděbradského zámku, která se dočkala rekonstrukce po 50 letech.“

Do stadia realizace postoupily také další smělé projekty – Památník národního útlaku a odboje v Panenských Břežanech, oprava Veigertovského domu č. 8. v Kolíně, posouvá se k realizaci dostavba skanzenu v Přerově nad Labem a dostavba skanzenu v Kouřimi, resp. jeho první etapa.

Úspěšné byly  také aktivity na poli legislativním, nový občanský zákoník totiž způsobil, že muzea a galerie by musela danit hmotné dary, což ohrožovalo jejich akviziční činnost. Kraj připravil návrh novely zákona o dani z příjmů, který situaci napravoval, a tyto návrhy pak byly zahrnuty do vládního návrhu novely zákona, která vstoupí v platnost 1. 1. 2015.

Navýšení prostředků na muzea a galerie a investice i do budoucích úspor

I v roce 2015 bude pokračovat trend posilování podpory našich institucí. V roce 2014 dostaly celkem o 10 milionu Kč více než v roce 2013, pro rok 2015 byl místo 210 letošních milionů schválen rozpočet pro 19 příspěvkových organizací ve výši 228,7 milionů Kč.

„V navýšení je zohledněn zejména provoz dokončených objektů z evropských fondů, opraveného zámku v Roztokách, severního křídla Jezuitské koleje, domu č. 8 v Kolíně a dalších objektů. Je třeba si i uvědomit, že kultura byla a je dlouhodobě podfinancovaná, vždyť počet úvazků klesl od roku 2009 z necelých 500 na necelých 450, což ohrožovalo i zákonem dané povinnosti muzeí a galerií. Navíc dlouhodobě klesaly v kultuře i reálné mzdy. Nicméně toto navýšení neznamená, že se se nesnažíme šetřit a racionalizovat provoz, hledat úspory.“ popsal stav radní Štefek.

Ty se daří realizovat např. v Galerii Středočeského kraje (GASK) – byla schválena investice do prvků, které uspoří až 20% energie na vytápění a investice do obměny osvětlení, která uspoří až 90%elektrické energie. Obojí přinese úspory až 1 milion Kč ročně.  Dokončuje se též investice do čerpání spodní vody v zahradách GASKu, která přinese úspory za vodu z vodovodního řadu až 70.000 Kč měsíčně.

Zásadní výzvy roku 2015

„Největší výzvou bude bezpochyby příprava na využití nových evropských dotací, zejména IROP 2014 - 2020.  Chceme z nich realizovat některé klíčové projekty -  systémové řešení depozitářů, modernizaci zázemí, digitalizaci sbírek a další zpřístupnění kulturního dědictví veřejnosti, a to i s důrazem na rozvoj cestovního ruchu. Na celkové koncepci pracujeme, “ popsal prioritu radní Štefek a dodal: „Budeme diskutovat též koncepci podpory divadel a rád bych zahájil diskusi i nad koncepcí podpory významných kulturních aktivit v kraji, třeba festivalů.“

Téma zpřístupňování kulturního dědictví bylo naplňováno i v roce 2014, nadějná je spolupráce s Google, která přináší výsledky u Muzea TGM v Lánech, do fáze realizace vstoupí v roce 2015 i projekty realizované z tzv. výzvy 19 – třeba digitalizace obecních kronik.

Mezi oblasti možného rozvoje patří i téma volnočasových kulturních center  - zkušeben, která jsou zaměřena na občany, kteří nejsou jen konzumenty kultury, ale i neprofesionálními tvůrci. „Možnost kulturně tvořit by měla být pro občana stejně dostupná jako možnost sportovat, proto chceme uzavřít memorandum o spolupráci a podporovat vznik zkušeben v obcích nad 5.000 obyvatel,“ řekl radní Štefek.

Kraj schválil záměr koupě zámku v Přerově nad Labem, který by při realizaci záměru společně se sousedním skanzenem tvořil tandem „V zámku a podzámčí“, v případě vítězství kraje ve výběrovém řízení by zásadní rozhodnutí o investicích směřovaly taktéž do roku 2015.

Čeká nás také rok otevírání nových expozic a budov. V dubnu se otevře Letecké muzeum Metoděje Vlacha, v průběhu roku i Památník národního útlaku a odboje v Panenských Břežanech, rekonstruovaný dům č. 8 v Kolíně, rozšířený skanzen v Kouřimi a Přerově nad Labem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zdeněk Štefek - profil

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

8:19 Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

Povolení výstavby větrných farem, solárních parků včetně souvisejících akumulačních stanic bude snaz…