Štefek (KSČM): Oceňuji vše, co vede k pravdivé prezentaci historie

18.05.2015 9:40

Ve společenském domě v Rožmitále pod Třemšínem se v sobotu 16. května konalo setkání regionálních historiků, kronikářů a pamětníků květnového povstání 1945. Tématem setkání bylo Vítězství nad fašismem.

Štefek (KSČM): Oceňuji vše, co vede k pravdivé prezentaci historie
Foto: KSČM
Popisek: Zdeněk Štefek, KSČM

Ve společenském domě v Rožmitále pod Třemšínem se v sobotu 16. května konalo setkání regionálních historiků, kronikářů a pamětníků květnového povstání 1945. Akce se konala pod záštitou radního pro kulturu a památkovou péči Zdeňka Štefka.

„Vysoce oceňuji aktivity směřující k pravdivé prezentaci naší historie. Také Středočeský kraj v této činnosti může významně pomoci – v příspěvkových organizacích se nachází množství historických dokumentů i sbírkových předmětů, navíc je téma osvobození od fašismu součástí letošního výstavního a akčního plánu. Regionální historii máme zachycenu taktéž v publikacích v knihovnách. Z fondového systému kraje je možné čerpat dotace na obnovu památníků, historické publikace a přímé akce. A v neposlední řadě připravujeme digitalizační centrum, v kterém bude možné historické dokumenty včetně kronik zdigitalizovat a zpřístupnit na internetu,“ přispěl do zahájení setkání radní Štefek.

Setkání zahájil po úvodních vystoupeních hlavní příspěvek historičky Hany Kráčmarové zaměřený na nejčastější dezinterpretace související s II .světovou válkou. Květnové dny 1945 přímo z kronik některých měst byly popsány v dalších diskusních příspěvcích.  Vlastní zážitky z osvobození prezentoval pamětník bojů na Slivici Jindřich Hacaperka  nebo pamětníci pražského květnového povstání jako třeba jeden z nejmladších účastníků Jan Turek. O osvobození Rožmitálu sdělil své přímé zážitky Jiří Plachý. K historii Benešovska za doby okupace přednesl příspěvek Jiří Vosáhlo, k témuž tématu na území Mělnicka vystoupil Drahoslav Hyka. Okres Příbram v době okupace představil Jiří Svoboda. Účastníci se dozvěděli i o koncepci nacistů při likvidaci Československého průmyslu nebo o archivu sekce regionálních dějin či činnosti Klubu českého pohraničí. Své si řekli i kronikáři, kteří kromě prezentace historických zápisů informovali i o těžkostech, se kterými se dnes kronikáři potýkají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

17:17 Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

Výnosy z aukcí emisních povolenek budou nově využívány ze sta procent na vybraná klimatická opatření…