Štefek (KSČM): Pověstné báchorky z Podbezdězí

16.07.2015 15:58

15. července byla v muzeu v Bělé pod Bezdězem zahájena výstava Pověstné báchorky z Podbezdězí.

Štefek (KSČM):  Pověstné báchorky z Podbezdězí
Foto: KSČM
Popisek: Zdeněk Štefek, KSČM

15. července byla v muzeu v Bělé pod Bezdězem zahájena výstava Pověstné báchorky z Podbezdězí. Vernisáže výstavy se zúčastnil i radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek.

„Výstava připomíná místní povídky, pověsti, báchorky a pohádky. Pro místní obyvatele jistě bude vítaným příspěvkem k poznání vlastních kořenů, pro ty vzdálenější návštěvníky zase důkazem o pestrosti a zajímavosti tohoto koutu naší země,“ řekl radní Štefek.

Známé, méně známé i zapomenuté „báchorky“ se dochovaly v pozůstalosti sudoměřského písmáka Jana Evangelisty Konopase (1833 – 1909).

Některé pověsti byly doplněny fotografiem

Na vernisáži si účastníci 2 z nich připomněli i interaktivněji – v podobě loutkového divadla byla představena povídka o krásné katově dceři, v audio podobě bylo možné vyslechnout zase povídku o dobrém lékaři. Některé pověsti jako Krásná katova dcera, Petrovina, O Pacifikovi a řadu dalších doplnil fotografiemi David Bouček a studenti filmové školy FOFITV v Skalsku.

Výstava v 1. patře místního zámku, kde muzeum jako pobočka Muzea Mladoboleslavska sídlí, potrvá až do konce září.

Již během několika příštích dnů si lidé návštěvu této výstavy a dalších expozic mohou okořenit zajímavým programem. 19. července od 18 hodin se zde uskuteční tradiční letní koncert Radka Tomáška a Radka (Rae) Tomáška „…Každý nový song tam krásně zněl“ a 5. srpna zde bude zahájena výstava „Zaniklé Ralsko“ o zaniklých obcích a osadách v bývalém Vojenském újezdu Ralsko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…