Štefek (KSČM): Přátelství s Valle di Ledro začalo před 100 lety

25.05.2015 11:03

V pátek 22. května byly v prostorách Italského institutu v Praze zahájeny akce věnované 100. výročí nuceného exilu obyvatel Valle di Ledro do Čech.

Štefek (KSČM):  Přátelství s Valle di Ledro začalo před 100 lety
Foto: KSČM
Popisek: Zdeněk Štefek, KSČM

V pátek 22. května byly v prostorách Italského institutu v Praze zahájeny akce věnované 100. výročí nuceného exilu obyvatel Valle di Ledro do Čech. Zahájení projektu, nad kterým převzal záštitu hejtman Středočeského kraje Miloš Petera, se zúčastnil mimo významných hostů i radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek.

„Přátelství s Ledrem má v našich partnerských obcích hluboké a pevné kořeny a já jsem rád, že i jako Středočeský kraj nenecháváme tyto kořeny ležet ladem, ale pěstujeme je a rozvíjíme. Málo známou historii Italské fronty první světové války si připomínáme i v našich organizacích, kdy třeba v Mělníku je nyní otevřena výstava k tomuto tématu,“ řekl radní Štefek.

Do Čech tenkrát zamířilo 3335 lidí

Také v Italském institutu výstava nechyběla, historické fotografie připomněly osud obyvatel vystěhovaných v roce 1915 z údolí Ledra. Do Čech jich tenkrát zamířilo 3335 a našli útočiště v několika obcích – v Buštěhradě, Chyňavě, Doksech, Milíně, Novém Kníně, Příbrami, Pticích a Všeně.

Po počáteční nedůvěře doprovázela po čtyřech letech vysídlence při zpáteční cestě navázaná přátelství, která přetrvala celé století.

V sobotu a v neděli na výstavu navazovaly pietní akty – v Doksech, v Panoším Újezdě, v Buštěhradě, Chyňavě, na Svaté Hoře v Příbrami a v Novém Kníně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…