Štefek (KSČM): V Roztokách u Prahy byl otevřen zrekonstruovaný zámek

21.06.2014 13:44

Ve čtvrtek 19. června byl otevřen zrekonstruovaný zámek v Roztokách u Prahy. Objekt zdevastovala povodeň v roce 2002, Středočeskému kraji se na rekonstrukci v hodnotě 80 milionů korun podařilo získat dotaci z Regionálního operačního programu.

Štefek (KSČM): V Roztokách u Prahy byl otevřen zrekonstruovaný zámek
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Ve čtvrtek 19. června byl otevřen zrekonstruovaný zámek v Roztokách u Prahy. Objekt zdevastovala povodeň v roce 2002, Středočeskému kraji se na rekonstrukci v hodnotě 80 milionů korun podařilo získat dotaci z Regionálního operačního programu.

Slavnostní akce proběhla za účasti náměstka hejtmana pro oblast školství, mládeže a sportu Milana Němce, radního pro kulturu a památkovou péči Zdeňka Štefka, radního pro oblast regionálního rozvoje Karla Horčičky, ředitelky Středočeského muzea v Roztokách u Prahy Zity Suchánkové, pověřeného ředitele Regionálního operačního programu Střední Čechy Václava Chytila, starosty města Roztoky u Prahy Jana Jakoba, ředitele divize 2 a.s. Subterra (dodavatelská firma) pana Petra Kajera a projektanta Tomáše Šantavého.

„Prostory zdejšího zámku a nejbližšího okolí jsou dlouhodobě jedním z center kulturního a společenského života v Roztokách u Prahy. Probíhají zde akce velmi rozmanitého druhu, od koncertů, výstav, po srazy historických vozidel či farmářské trhy. Dosah činnosti zdejšího muzea však není jen městský, ale i regionální a celokrajský, místo je historickým tradičním výletním cílem pro obyvatele blízké Prahy, ale i pro další turisty včetně cyklistů.“ představil muzeum radní Štefek. A dodal: “Když jsem zde před necelým rokem, po povodních stál a viděl novou spoušť, sliboval jsem, že již brzy dokončíme rekonstrukci zámku.  Jsem rád, že mohu být poslem dobrých zpráv. Po dvou povodních dochází k odstraňování povodňových škod a k nezbytným investicím do protipovodňových opatření. A zadostiučiněním je i dnešní slavnostní otevření zámku, v němž se mimo zrekonstruovaných exteriérů a interiérů nabízejí i nové expozice, které ještě zatraktivní tento turistický cíl a umožní další rozšíření činnosti muzea.“

Zámek mimo komplexní rekonstrukce nabízí i nové stálé expozice, informační centrum a potřebnou infrastrukturu pro cykloturistiku.  Jedna z expozic se nazývá „Jak se jezdilo do Roztok na letní byt. Život v letovisku. Historie prvního přípražského letoviska prezentovaná dobovými interiéry letních vil“ a návštěvníci se mohou seznámit s  počátky pronikání střední vrstvy obyvatel z velkoměsta na venkov. Roztocké Tiché údolí je z časového hlediska nejstarší lokalitou tohoto typu. Vily určené k letnímu pobytu zde byly postaveny po roce 1851. Expozici v současnosti doplňuje výstava „Slavné středočeské vily.“ Přízemí zámku nabídne expozici s názvem „Jak bydlel a úřadoval pan správce. Vrchnostenská správa panství. Obytné prostory a kancelář vrchnostenského úředníka Liechtensteinského panství na konci 18. století“. Nechybí samozřejmě ani místní historická expozice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zdeněk Štefek - profil

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice