Štefek (KSČM): V kraji si připomínají výročí upálení Mistra Jana Husa

25.02.2015 12:26

V letošním roce si připomeneme 600. výročí upálení Mistra Jana Husa.

Štefek (KSČM): V kraji si připomínají výročí upálení Mistra Jana Husa
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

V letošním roce si připomeneme 600. výročí upálení Mistra Jana Husa. Při této příležitosti se konají národní slavnosti "Jan Hus - Evropan nové doby", které se budou odehrávat na místech přímo spjatých s Husovým životem – v Husinci, na Univerzitě Karlově, v Betlémské kapli, na hradě Krakovci, ale i na dalších místech po celé republice.
„Mnohostranný odkaz Mistra Jana Husa si budeme připomínat i na řadě akcí, které podporuje Středočeský kraj. Do některých se zapojí i naše příspěvkové organizace,“ sdělil radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek.

Tradiční akcí organizovanou krajem a financovanou z kapitoly Regionálního rozvoje budou Slavnosti Jana Husa na Krakovci 4. - 6. července. Třídenní oslava bude odstartována zapálením pomyslné hranice a pokračuje divadelním představením a dalším kulturním programem, ve spolupráci s Klubem českých turistů je akce doprovázena i pochodem „Putování za mistrem Janem“.

Zároveň byly národní aktivity podpořeny finančně z Fondu hejtmana částkou 200.000 Kč.

Již dnes probíhá v Muzeu Českého krasu v Berouně putovní výstava Jan Hus roku 1415 a 600 let poté, potrvá až do 29. března.

Obdobná výstava bude ve spolupráci s Muzeem J. Husa v Kostnici a Husitským muzeem v Táboře realizována od zhruba 5. května do července v Českém muzeu stříbra v Kutné Hoře. Současně s výstavou budou probíhat doprovodné akce, především je plánována odborná přednáška. Výstava je zařazena jako doprovodná akce do programu celoročních oslav 20. výročí zápisu Kutné Hory na seznam UNESCO.

V Kutné Hoře bude také u příležitosti 600. výročí upálení Mistra Jana Husa o víkendu 4. – 6. července v GASKu vystavena vzácná Iluminace.

V Oblastním muzeu Praha východ plánují v Brandýse nad Labem červnovou přednášku své historičky Karin Pátrové, v Muzeu Podblanicka je připravena přednáška věnovaná městům v době M. J. Husa, Regionální muzeum v Kolíně zase plánuje využít pobočky v Českém Brodě pro tematickou Muzejní noc, která by byla připojena k městským oslavám.

Středočeská vědecká knihovna zase připomene Mistra v rozhovoru s historikem a spisovatelem Vlastimilem Vondruškou (autorem právě vycházejícího díla Husitská epopej), který knihovna chystá do časopisu Čtenář vydávaného knihovnou; s týmž autorem proběhne v říjnu v knihovně beseda. K výročí Jana Husa se knihovna zaměří na tradiční soutěž „Touláme se po stránkách knih“, kterou pořádá v rámci měsíce března – Měsíce čtenářů.

„Řadu akcí dělají samy obce nebo spolky, určitý seznam je možné nalézt na http://www.janhus600.cz/. Akce k výročí probíhají již od minulého roku, putovní výstava obohacená i naše vlastní exponáty proběhla třeba v Muzeu TGM v Rakovníku,“ dodal radní Štefek.

reklama

autor: Zdeněk Štefek - profil

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

12:05 Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v Bílém domě.