Štefek (KSČM): Z jarních dávnohrátek v Mělníku

23.03.2015 12:31

V Regionálním muzeu v Mělníku se v sobotu 22. března mohli děti i jejich rodiče přenést v čase o několik století zpět.

Štefek (KSČM):  Z jarních dávnohrátek v Mělníku
Foto: KSČM
Popisek: Zdeněk Štefek, KSČM

V Regionálním muzeu v Mělníku se v sobotu 22. března mohli děti i jejich rodiče přenést v čase o několik století zpět. Konaly se tu totiž Velikonoční dávnohrátky aneb Jak to bylo u Kudrnů „Děti, přišel jara čas…“, tedy interaktivní program pro veřejnost o předvelikonočních časech našich předků a o tom, co příchod jara znamenal v životě tehdejších dětí.

„Děti i rodiče hltali informace o životě běžné vesnické rodiny, seznámili se i s povinnostmi svých vrstevníků, s jejich zvyky a vyzkoušeli si třeba ruční praní i výrobu dobových hraček. Určitě pochopili, že život tehdy nebyl žádné peříčko a že spoustu věcí a činností tehdy praktických a běžných nyní pracně opět objevujeme…,“ pochválil program radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek, který si podobně jako přítomné děti také zkusil vyrobit dřevěnou kočku…

Další ročník rozloučení se zimou

Jaru je věnována i výstavka z cyklu Obyčejové tradice na Mělnicku obrazem, v které muzeum připomíná tradici vynášení smrti. V prostorách kavárny jsou až do 29. března k vidění fotografie obchůzek spojených s vynášením Smrtky z Ledčic, Lhotky, Vraňan, Dolních Beřkovic a pak také z akce, kterou přímo v samotném Mělníku společně pořádají již několikátým rokem Rodinné centrum Kašpárek, Regionální muzeum Mělník, a nově folklorní soubor Jarošáček. Nechybí ani figury Morany.

„I tuto neděli proběhl další ročník rozloučení se zimou, vynášení Morany, kterou uspořádalo Muzeum ve spolupráci s Rodinným centrem Kašpárek a Jarošáčkem. Využili tribuny na náměstí, ve spolupráci s dětmi ozdobili Moranu a pak se průvod vydal k řece,“ dodal radní Štefek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zdeněk Štefek

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

11:17 Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k psychotestům pro všechny držitele a nové zájemce o …