Štefek (KSČM): Žádost za žádostí, nebo tvorba - o čem je kultura?

25.03.2015 15:31

Z veřejného slyšení o veřejnoprávních institucích v kultuře.

Štefek (KSČM): Žádost za žádostí, nebo tvorba - o čem je kultura?
Foto: KSČM
Popisek: Zdeněk Štefek, KSČM

V Zaháňském salónu Valdštejnského paláce Senátu PČR se v pondělí 23. března konalo veřejné slyšení výboru pro vzdělání, vědu, kulturu, lidská práva a petice k zákonu o veřejnoprávní instituci v kultuře.

V Zaháňském salónu Valdštejnského paláce Senátu PČR se v pondělí 23. března konalo veřejné slyšení výboru pro vzdělání, vědu, kulturu, lidská práva a petice k zákonu o veřejnoprávní instituci v kultuře.
„Tento zákon by měl být pokračováním dlouhodobé snahy o vícestranné narovnání podfinancovaných kulturních institucí, nicméně zatím není žádný záměr a diskutují se spíše obrysy možného fungování a zahraniční modely,“ sdělil radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek, který se slyšení účastnil.

K tématu v panelu vystoupili senátor Jiří Šesták, místopředseda výboru, předseda Asociace profesionálních divadel České republiky Stanislav Moša, ředitel Národního divadla Jan Burian, odborný konzultant rakouské auditní společnosti Gunter Kradischnig, za ministerstvo kultury pak 1. náměstkyně Kateřina Kalistová a Petra Smolíková, nechyběla ani zástupkyně ministerstva financí.

V příspěvcích zazněl nejen model fungování a financování institucí v Německu, Rakousku, Švýcarsku, ale i doporučené teze budoucího zákona.

Dle „divadelníků“ by měl řešit otázku kooperativního financování (stát, kraje, obce, soukromé subjekty), kontrolu přes dozorčí rady, liberalizaci odměňování umělců, víceleté financování a další oblasti. Z ministerstva financí se na navýšení zdrojů na kulturu vyjadřovali opatrně, zazněla i otázka, zda by víceleté financování nebylo v rozporu se směrnicemi Evropské unie.

„Určitě všichni chceme, aby se kulturní instituce věnovaly v klidu svému poslání, tvorbě, nikoliv aby trávily čas vyplňováním nekonečných žádostí o příspěvek, aby měly dlouhodobější garanci finanční podpory a byly zajištěny též důstojné mzdy. Ale musíme si vyjasnit, zda se bavíme jen o divadlech nebo obecně o kulturních institucích. Co budou ty bonusy, které budou motivovat zřizovatele změnit status svých příspěvkových organizací. Jaké budou principy kontroly.  A jaké budou finanční možnosti, protože bez dodatečných financí, pokud se jen přenese další finanční zátěž na kraje, se dále nepohneme. Obdobně nyní kraje totiž řeší knihovny, na které dříve šly průtokově finance, samy musí na rozdíl od jiných oblastí řešit i navyšování mezd pracovníkům v kultuře. Nicméně kraje se samozřejmě do diskuse k zákonu aktivně zapojí,“ dodal radní Štefek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zdeněk Štefek - profil

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

20:07 Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

Premiér Petr Fiala se s ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským a ministrem kultury Martinem Bax…