Stehlíková (LES): Květnové radosti pana prezidenta

18.04.2015 10:00

Pokud jste duševně normální občan, o cestu pana prezidenta do Moskvy se nemáte zajímat.

Stehlíková (LES): Květnové radosti pana prezidenta
Foto: wikipedia.org
Popisek: Džamila Stehlíková

Na brífinku po ukončení Zemanovy návštěvy v Karlovarském kraji hejtman několikrát opakoval, jak je potěšen zájmem hlavy státu o „radosti a starosti“ obyvatel svého kraje. Ve skutečnosti se na brífinku řešily převážně „radosti a starosti“ nikoliv občanů, ale pana prezidenta. K radostem patřilo to, že všude viděl nabité sály a v Kraslicích dokonce museli dát velkoplošnou obrazovku ven, aby se nával lidí vešel alespoň před sál. Velkou radost mu udělala starostka Rotavy, která od rotavských občanů přivezla prezidentovi celý balík zelených karet. Nejvíce ho však potěšilo, že během tři dnů se nikdo z občanů Karlovarského kraje nezeptal na jeho cestu do Moskvy, s jedinou výjimkou občanky v Kraslicích, která mu za tuto cestu poděkovala.

Naopak, starosti prezidentovi přidělávají novináři, protože se „zabývají problémy, které duševně normální občany vůbec nezajímají." Tím tabu problémem, o který by se "duševně normální občané" neměli zajímat, myslel pan prezident svou účast na nadcházejících moskevských oslavách vítězství Sovětského svazu ve Velké vlastenecké válce. Zemanovu květnovou návštěvu v Moskvě označil americký velvyslanec v ČR Schapiro za "choulostivou", neboť by český prezident mohl být "jediným vůdčím představitelem státu Evropské unie" na těchto oslavách. Jak je známo, Zeman na oplatku zavřel americkému velvyslanci dveře na Hrad.

Na jedné straně, nic nového pod sluncem – proruské postoje Miloše Zemana nejsou tajemstvím a co se týče kritiky novinářů, kdysi Zeman v TV Prima prohlásil, že „novináři jsou pitomci, hnůj a fekálie“. Na straně druhé novinkou je to, že prezident sám sebe pasoval do role arbitra na duševní zdraví a vyjmul ze skupiny „duševně normálních“ všechny občany s nezdravým zájmem o prezidentovu návštěvu Ruska. V čele duševně nenormálních jsou pak čeští novináři. Proč? Protože vidí Zemanovu úlohu v dějinách jinak než jejich ruští kolegové.

Ruská oficiální média opěvují Zemanovu cestu na oslavu 9. května do Moskvy a konflikt s americkým velvyslancem jako vítězství „nezávislé“ zahraniční politiky České republiky. Vůbec se nezmiňují o negativním postoji české vlády vůči ruské agresi na Ukrajině či vítání amerického konvoje českými občany, ale obšírně popisují, jak se Česko díky Zemanovi vymanilo z područí USA. Český prezident prý bez ohledu na hysterické záchvaty amerického velvyslance zhatil plány Washingtonu izolovat Rusko při oslavách Dne vítězství. Šéf mezinárodního výboru Rady Ruské federace Konstantin Kosačev označil „hrubý zámořský okřík amerického velvyslance v Česku“ za „snahu zatrhnout svým mladším soudruhům hry na suverenitu“ a ukázat, že "Washington žádné další Pražské jaro nedovolí". Ale Washington se podle Kosačeva zmýlil. Česko ukázalo, že je schopné „nezávislé“ (čti: proruské) zahraniční politiky. Zeman jede do Moskvy a dveře pražského Hradu pro amerického velvyslance jsou nyní uzavřené…

Pokud jste dočetli až sem, nepatříte do skupiny těch, kteří jsou podle prezidenta duševně normální. Patří tam totiž jen ti, kdo se o cestu českého prezidenta do Moskvy nezajímají a nemají na to žádný názor. Ostatně nač je vlastní názor, když stejně o všem má rozhodovat vrchnost? Cesta českého prezidenta jako snad jediného evropského státníka do Ruska není náhoda. Svým antiliberálním a autoritářským smýšlením Zeman skutečně směřuje spíše na asijský východ, než na evropský západ. Otázkou je, jestli tam má směřovat Česká republika. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: LES

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.