Štekl (Zelení): Kotlíková dotace. Ovlivní ovzduší ve Zlínském kraji?

22.09.2017 18:40

Účelem podpory v rámci „kotlíkových dotací“ je výměna stávajících kotlů na pevná paliva s ručním přikládáním za nové účinné nízkoemisní tepelné zdroje.

Štekl (Zelení): Kotlíková dotace. Ovlivní ovzduší ve Zlínském kraji?
Foto: Zelení
Popisek: Zdeněk Štekl

Do roku 2020 by se v kraji i republice měly uskutečnit tři etapy takzvaných kotlíkových dotací. V kraji by mělo být rozděleno dohromady asi 450 milionů korun. V Česku byly v první vlně určeny na výměnu kotlů tři miliardy korun z evropských peněz. Do roku 2020 by mělo být rozděleno devět miliard korun a vyměněno až 100.000 kotlů. Měla by tak být nahrazena až jedna třetina nejvíce znečišťujících kotlů v zemi.

Zlínský kraj rozdělí letos na výměnu starých kotlů za nové asi 180 milionů korun. Na jaře úřad uvolnil 30 milionů korun, které zbyly z prvního kola výzvy. Uskutečnilo na začátku loňského roku. Na podzim by pak v druhém kole mělo jít o cca 150 milionů korun.

Žádosti o dotaci se již ve Zlínském kraji podávaly elektronicky, což zamezilo nedůstojnému postávání žadatelů až několik dnů před Krajským úřadem. Na druhou stranu je tato forma ale omezením pro důchodce a občany na hranici bídy, kteří topí tím nejlevnějším palivem a často neskutečně znečišťují ovzduší a otravují sousedy škodlivým kouřem z komínů. Tito občané většinou nemají možnost poslat svoji elektronickou žádost přes internet. A jsou to především tito občané, kteří na výměnu stávajícího kotle na tuhá paliva vůbec nedosáhnou. Je to dáno tím, že nový zdroj tepla si musí pořídit za svoje peníze, nechat si nainstalovat zdroj a poslat všechny písemné doklady na Krajský úřad do Zlína s žádostí o proplacení. Tento proces trvá několik týdnů.

Ve Zlínském kraji se nenašla žádná obec ani město, které by vyšlo žadatelům o dotaci na nový kotel vstříc formou bezúročné půjčky apod., jak k tomu přistoupily některé obce či města např. v Moravskoslezském kraji (Klimkovice a řada dalších).

Pokud se nezmění podmínky pro přijímání žádostí o „kotlíkovou dotaci“, tak i po výměně cca 100 000 nevyhovujících kotlů zůstane v ČR ještě cca 250 000 starých nevyhovujících kotlů a to především u sociálně slabších občanů.

Nemohla by se najít nějaká politická strana či sdružení tuto situaci změnit aspoň pro 3. vlnu „kotlíkových dotací“ v roce 2018 nebo 2020!? Nebo se budeme nadále chovat k našemu životnímu prostředí způsobem, že se nás to netýká!?

Odpovím si sám. Nemohla, protože tohle je nezajímá. Jen jednu. Zelení chápou vážnost této situace a chtějí změnit požadavky ve třetí vlně, aby byla pomoc poskytnuta i sociálně slabším občanům a nedocházelo ke znečištění životního prostředí.

Zdeněk Štekl, kandidát Zelených číslo 17

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…