Štěpánek (ODS): O vizi nové pardubické nemocnice bez emocí

20.05.2016 11:30

Vize jsou velice důležité. Diskuze o tom, kterým směrem se má nemocnice v Pardubicích vydat, pomáhá překonat odpor ke změnám a informuje o nových příležitostech a záměrech. Máte-li jasné priority a cíle, peníze se daleko lépe najdou.

Štěpánek (ODS): O vizi nové pardubické nemocnice bez emocí
Foto: ODS
Popisek: ODS

Nová kompaktní a úsporná nemocnice s jasným záměrem, jakou péči bude poskytovat, je základem celého procesu. Je to běh na dlouhou trať. Nalézt vhodné území, vybudovat inženýrské sítě, přesvědčit politiky, zdravotnický personál a obyvatele, že je to krok správným směrem. Pro někoho sci-fi, pro někoho představa na dalších 50 let.

Nejčastějším argumentem bude nedostatek finančních prostředků. Myslím si, že dostatek finančních prostředků ve zdravotnictví nebude nikdy dost. Na to, jak se rychle vyvíjí nové medicínské a diagnostické postupy, nedokáže ekonomika většiny států reagovat, protože roste pomaleji. Eventuelní výstavba nové nemocnice je určitě hodně ambiciózní projekt s vysokou finanční náročností s velmi dlouhou návratností. Jedna z možností je kombinované financování formou společného projektu státu a privátního sektoru, který bude v dlouhodobém horizontu samofinancovatelný.

Prvním krokem by měla být diskuze o vhodném umístění. Plocha by měla mít i možnosti dalšího růstu tak, jako je to např. v Hradci Králové. V současné době je zpracován návrh nového územního plánu, který s touto variantou zatím nepočítá. Umístění nové nemocnice je zásah do celého organismu města nejen, co se týče plochy, ale i dopravního napojení a dopravy v klidu, což jsou hlavní slabiny současné nemocnice. Toto by měl prověřit pověřený zastupitel za oblast územního plánování.

Pokud se vytipuje vhodné území, může začít další diskuze odborníků, která by měla přinést odpovědi na otázky, jestli je to do budoucnosti cesta správným směrem.

Ing. Mgr. Vítězslav Štěpánek
předseda místního sdružení
člen oblastní rady
starosta

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…