Štěpánek (Trikolora): Panoptikum českých eurokomisařů

08.04.2024 9:15 | Komentář

Pojďme si udělat takovou malou retrospektivu českých eurokomisařů. Je to docela tristní panoptikum.

Štěpánek (Trikolora): Panoptikum českých eurokomisařů
Foto: Archiv P. Štěpánka
Popisek: První místopředseda Trikolory Petr Štěpánek

Prvním českým eurokomisařem byl Pavel Telička. Tuhle trafiku dostal za to, jak mizerně vyjednal podmínky vstupu České republiky do Evropské unie. Právě on má proto lví podíl kupříkladu na likvidaci českého cukrovarnictví, jež padlo na oltář našeho vstupu „do Evropy“.

Moc se ve skvěle finančně vypolstrovaném křesle eurokomisaře ale neohřál, neb se záhy musel pakovat, protože vláda Stanislava Grosse potřebovala odkladiště pro vrcholně neúspěšného předsedu vlády Vladimíra Špidlu. Ten pak mimo jiné reguloval sluneční svit, což mu vydrželo až do konce funkčního období. Následně se z něj díky královským unijním výsluhám, o nichž se našim seniorům ani nesní, stal jeden z nejlépe zabezpečených důchodců České republiky. Aktuálně na kandidátce SOCDEM znovu po Bruselu pošilhává.

Špidlu pak v roce 2010 v Bruselu na další čtyři roky vystřídal kariérní diplomat Štefan Füle, muž bez politické chuti i politického zápachu, někdejší ministr pro evropské záležitosti v „úřednické“ vládě Jana Fischera, absolvent Státního institutu mezinárodních vztahů v Moskvě (1981–1986) a v letech 1982 až 1989 člen Komunistické strany Československa.

Anketa

Kdo byl vaším favoritem ve druhém kole slovenských prezidentských voleb?

hlasovalo: 17421 lidí

Pak už nadchází čas Věry Jourové. Její vstupenkou do vrcholné politiky v dresu ANO, nejprve na ministerskou sesli, posléze na eurokomisařskou a v konečné fázi na místopředsednickou Evropské komise, se stalo její předchozí vazební arestování. Dle wikipedie: „… kvůli kauze Budišov. Korupce Věry Jourové se neprokázala a stíhání v létě 2008 skončilo konstatováním, že se skutek nestal. Obvodní soud přiznal Jourové 3,6 milionu korun jako náhradu majetkové újmy, o dalších požadavcích Ústavní soud rozhodl, že jsou promlčené. Podle investigativního novináře ČRo Janka Kroupy, který se kauze několik let věnoval a na kauzu upozornil, je výsledek soudu brilantní práce advokátů a absolutní břídilství policie.“

A to už jsme v současnosti. Jourová proslula coby vrchní eurounijní cenzorka, sekernice autonomně jednajících zemí a v důsledku toho také hrobařka česko-polských a česko-maďarských vztahů. Neděkujeme, Andreji!

Nyní se chystá další lahůdka. Dozimerické uskupení STAN se chystá na post eurokomisařky nominovat Danuši Nerudovou, neúspěšnou prezidentskou kandidátku, „mladou a pohlednou“ milovnici Green Dealu a migrace, osobu bez jakýchkoli předchozích politických zkušeností. Nedá se předpokládat, že Petr Fiala (ODS), loutka na postu předsedy vlády České republiky, tomu dokáže vzdorovat.

A takhle my si tu s našimi eurokomisaři žijeme. A platíme to.

(psáno pro Deník TO)

Článek byl převzat z Profilu Mgr. Petr Štěpánek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

23:07 Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k platům.