Štěpánová (STAN): Reformy správního trestání

07.02.2017 14:30

Zákon o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich, který vyšel ve Sbírce zákonů pod č. 250/2016 Sb., představuje nový přístup ke správnímu trestání. Jeho účinnost je od 1. 7. 2017. Bude si jej muset osvojit mnoho úředníků.

Štěpánová (STAN): Reformy správního trestání
Foto: STAN
Popisek: Hana Štěpánová (STAN)

Zákon obsahuje přechodná ustanovení, která alespoň v personální rovině nevystavují obce tlaku na okamžité navýšení počtu úředníků z důvodu jejich nedostatečné erudice. Nadále práci na tomto poli mohou vykonávat titíž zaměstnanci jako dosud. Tyto úředníky je třeba ale poměrně rychle vyškolit podle nového zákona.

Zákon 200/1990 Sb., který byl v platnosti dosud, bude od letošního léta nahrazen novým. Agenda je nyní pojata jinak. Týká se to dvou rovin, kterých se momentálně dotkne různě. Jedna rovina je personální. Prozatím tuto agendu budou moci vykonávat stejné osoby jako dosud. Odborná způsobilost bude požadována až od roku 2022. Poté tuto činnost budou zastávat jen osoby s vysokoškolským vzděláním. Na to je ještě dost času se připravit. Druhá oblast, které se to dotkne, je věcná. Současní zaměstnanci se budou muset dost rychle naučit plnit požadavky v intencích nového zákona. Dle vyjádření právníka je zákon administrativně náročný. Města a větší obce čeká mnoho změn na tomto poli.

Jak se s tímto novým úkolem popasují střední a malé obce? Mám pocit, že pro ně bude nejjednodušší jako dosud mít smluvně ošetřenu spolupráci s obcí s rozšířenou působností. Ta by tuto agendu za ně mohla provádět. Podobné smlouvy má již i nyní mnoho obcí uzavřeno. Tato služba je zpoplatněna. Důvodem není nechuť obcí si přestupky ze svého teritoria řešit, ale protože nemají odborně způsobilou osobu – úředníka. Ani se jim nevyplatí jej mít, protože na jednotlivých vesnicích přestupků není zase až tolik.

Od podzimu 2016 jsem novou radní Pardubického kraje za hnutí STAN. Mou gescí  je regionální rozvoj, evropské fondy a inovace. Jednou z  priorit je informování a školení starostů a dalších zástupců samospráv. Připravuji sérii školení na různá témata, která jsou pro starosty a starostky potřebná. Plánuji to tak, že vždy jedno téma bude prezentováno na zhruba 5 místech kraje, aby starostové nemuseli jezdit daleko. Každý si bude moci vybrat místo a datum, které mu vyhovuje. Na našem odboru máme již v rozpočtu vyčleněny finanční prostředky, které budou použity právě na podobné vzdělávací akce. Školení budou pokud možno bezplatná, aby peníze nebyly důvodem neúčasti starostů na vzdělání. Mé heslo při této práci je následující:„Jaký je starosta, taková je obec, jaké jsou obce a města, takový je kraj.“ Vše začíná a končí u lidí. Pokud budete mít nějaké nápady na téma školení, tak mi je zašlete. Po vyhodnocení vyberu ta nejžádanější a nabídnu vám je k absolvování. Těším se na spolupráci s vámi.

Radní pardubického kraje Mgr. Hana Štěpánová 

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

20:01 Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ODS.