Štětina (TOP 09): Bezpečnostní rovnováha v Evropě, která byla budována po celých 70 let, je v troskách

29.08.2014 13:02

Jaromír Štětina varuje před kompromisy na Ukrajině

Štětina (TOP 09): Bezpečnostní rovnováha v Evropě, která byla budována po celých 70 let, je v troskách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Štětina

Europoslanec Jaromír Štětina (TOP09 a Starostové) vystoupil na mezinárodní konferenci v lotyšské Rize. Experti a politici z mnoha zemí Evropy se zabývali otázkami mezinárodní bezpečnosti po okupaci Krymu Ruskem. Poslanec Štetina, který na začátku srpna navštívil východ Ukrajiny (Slavjansk, Kramatorsk a Artemivsk), uvedl současný konflikt na Ukrajině do souvislostí: masakr a masová vražda civilistů na Maidanu v únoru tohoto roku měly jen odvrátit pozornost od tichých akcí maskovaných elitních ruských jednotek, které obsadily Krym. Dříve než se Kyjev vzpamatoval, byla „samostatná Krymská republika“ připojena k Rusku. Podobně se na východě Ukrajiny ustavily dvě pseudorepubliky – Luhanská a Donětská, obě s podporou ruských služeb. Zde však Ukrajina včas začala hájit svoji územní celistvost.

„Konflikt na východě Ukrajiny a životy tisíců by byly ušetřeny, kdyby hranice mezi Ruskem a Ukrajinou byla uzavřena a Rusko se nevměšovalo do konfliktu lidskou ani materiální pomocí na straně teroristů. Výsledkem je smrt tisíců nevinných civilistů, na více než 150 tisíc uprchlíků na území Ukrajiny, celá krize přerůstá v humanitární katastrofu. A tváří v tvář této krizi na hranici Evropské unie se Rusko snaží přesvědčit svět, že není stranou konfliktu, přitom důkazy hovoří o jasném opaku. Bezpečnostní rovnováha v Evropě, která byla budována po celých sedmdesát let, je nyní v troskách“, komentuje Jaromír Štětina, místopředseda podvýbory EP pro otázky bezpečnosti a obrany.

„Důvodem ruské agrese je neochota Ukrajinců se podílet na euroasijské celní unii, která je jen novou podobou Sovětské unie. Ukrajinci odmítli hladomor, gulagy a deportace a odmítli stejný typ lidí, kteří jim vládli v dobách SSSR. Konflikt můžeme zažehnat tím, že nebudeme dělat kompromisy ohledně územní celistvosti Ukrajiny, odmítneme ruské plány na federalizaci a odmítneme snahy o nové územní uspořádání. Musíme vystupňovat tlak na Rusko, musíme zpřísnit politické a ekonomické sankce, i když to bude na úkor evropských vývozců. Těm státy EU musí pomoci s hledáním nových odbytišť. Politici ze států střední a východní Evropy, právě díky své historické zkušenosti, musí jít v Evropě příkladem,“ dodal Jaromír Štetina po skončení konference.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jaromír Štětina

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…