Štětina (TOP 09): Má čtrnáctiletá válka

21.04.2014 15:31

Stále vidím své první mrtvé vojáky. Leželi v prachu na silnici a měli otevřené oči. Bylo to za války v Náhorním Karabachu. Konflikt v Karabachu byla první válka, ve které jsem jako novinář pracoval. Pak prošlo čtrnáct let, v nichž mi osud přiřkl roli válečného zpravodaje. Mých mrtvých přibývalo, ale nikdy nepřehlušily okamžik, kdy jsem čtyřem arménským klukům zatlačil oči.

Štětina (TOP 09): Má čtrnáctiletá válka
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Jaromír Štětina

Přišel Balkán. Kanony rozstřílený Vukovar. Boj o Srbskou Krajinu. Nekonečně dlouho obklíčené a hladovějící Sarajevo. Hroby ve Srebrenici. Zničený most a mrtví v Mostaru. Vypálené vesnice v Kosovu a nekonečné proudy několika set tisíc kosovských Albánců, hnaných pod samopaly do Montenegra, Makedonie a Kukesu.

Pak znovu Kavkaz. Rusko uloupilo Gruzínům Abcházii. Ruští vojáci vyfasovali modré barety a předstírali mírotvorce. Tři sta tisíc Gruzínů skončilo v utečeneckých lágrech. Vzápětí dvě čečenské války. Pracovali jsme tam několik let. Hromadné hroby Čečenců umučených ve filtračních táborech. Mrtví ruští vojáci, takřka ještě děti, nahnaní svými generály na jatka. Čečenský teror a bezprecedentní státní teror ruské armády, která pozabíjela osmdesát tisíc civilů. Tady jsem si poprvé položil otázku, proč to podivné válečné řemeslo dělám.

A objevil jsem spirálu vzájemné nenávisti. V každé válce zášť plodí zášť. Je jí tolik, že svět začne zapomínat, odkud se spirála rozvíjí. Ozbrojil jsem se tenkrát větou Karla Čapka: „Musí být neustále opakováno, že zločin je zločin a nesmíme dopustit, aby byl mravní řád na svou dobu suspendován“. Začal jsem svoje řemeslo považovat za službu.

A mezitím Irák, Kurdistán, daleký Timor, hladomor v Somálsku, hladomor v Súdánu, kmenová válka mezi Samburu a Turkánci, občanské války v Moldávii a Tádžikistánu, život v Afghánistánu v letech 2001 až 2003...

Těch čtrnáct let mne zavazuje. Válka je největší svinstvo, jaké člověk vymyslel. Považuji za svou povinnost být členem Evropského parlamentu. V něm je potřeba usilovat o to, aby se nás násilí nedotklo.

Jaromír Štětina, senátor, spisovatel, novinář

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: TOP 09

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…