Štětina (TOP 09): Otálení s ratifikací Dohody o přidružení mezi EU a Ukrajinou je ostudou ČR

18.06.2015 11:50

Dnes má Poslanecká sněmovna na pořadu jednání Dohodu o přidružení mezi EU a Ukrajinou.

Štětina (TOP 09): Otálení s ratifikací Dohody o přidružení mezi EU a Ukrajinou je ostudou ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Štětina

Sněmovna by tak konečně měla hlasovat o ratifikaci dohody. Děje se tak půl roku poté, co dohodu ratifikoval Senát a skoro tři čtvrtě roku poté, co ji ratifikoval Evropský parlament. Česká republika zůstává jedním z 8 členských států EU, které dohodu ještě neratifikovaly.

"Je ostuda, že nám ratifikace Dohody o přidružení mezi EU a Ukrajinou tak dlouho trvá. Ukrajina a její lid, statečně vzdorující ruské agresi na východě svého území, si nezaslouží, aby ratifikace Dohody o přidružení byla rukojmím komunistů a jim blízké části sociálních demokratů, kteří ji svými obstrukcemi brzdí a oddalují. Demokratické a prozápadně smýšlející politické síly v Poslanecké sněmovně mají morální povinnost tyto obstrukce rázně ukončit a dát Ukrajině stejnou šanci na evropskou budoucnost, jakou jsme dostali my sami po pádu komunistického režimu v r. 1989. Zvláště jako stát se zkušeností dvojí okupace totalitními režimy bychom měli učinit maximum pro to, abychom Ukrajině pomohli vyrvat se ze spárů ruského agresora a upevnit vazby s demokratickým Západem, ke kterému chce svobodně patřit. Ratifikace dohody o přidružení je přitom spíše minimem toho, co bychom pro Ukrajinu mohli udělat a pokud i s tímto minimem otálíme, znamená to, že je cosi shnilého v zastupitelském sboru našeho státu, kritizuje dosavadní přístup k ratifikaci dohody Jaromír Štětina (zvolen za TOP 09/STAN), člen zahraničního výboru EP.

„Bylo by symbolické, kdyby Poslanecká sněmovna komunistům navzdory ratifikovala dohodu o přidružení s Ukrajinou v den, kdy komunistický europoslanec Ransdorf v roli prokremelské páté kolony vystupuje na propagandistické konferenci na Ruskem anektovaném Krymu. Je nejvyšší čas, abychom vyslali do světa jasný signál, že oficiální politikou České republiky je obrana ukrajinské suverenity a územní celistvosti a odmítnutí ruské agrese pošlapávající mezinárodněprávní zásady a závazky", podotýká k dnešnímu plánovanému jednání Sněmovny o dohodě o přidružení Ukrajiny europoslanec J. Štětina, který je jedním z 89 evropských osobností, které se ocitly na ruském seznamu nežádoucích osob se zákazem vstupu na území Ruska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

12:12 Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

Konec problémům s opožděnými platbami. To si europoslanci slibují od nové směrnice, kterou schválili…