Štětina (TOP 09/STAN): Země bývalé Jugoslávie se blíží k EU, ale potýkají se s trvajícími neduhy

11.03.2015 14:47

Země bývalé Jugoslávie zaznamenávají v procesu přibližování k EU pokroky, ale potýkají se i s přetrvávajícími nedostatky.

Štětina (TOP 09/STAN): Země bývalé Jugoslávie se blíží k EU, ale potýkají se s trvajícími neduhy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Štětina

EP dnes bude posuzovat vývoj v zemích bývalé Jugoslávie projednáním a schválením tzv. zpráv o pokroku. Jedná se o součást procesu rozšiřování, do něhož jsou v současné době zapojeny všechny země bývalé Jugoslávie – Srbsko a Černá hora mají status státu jednajícího o přistoupení k EU, Makedonie má status kandidátského státu čekajícího na zahájení jednání o přistoupení k EU a Kosovo a Bosna a Hercegovina mají status státu, kterému byla přislíbena perspektiva členství v EU.

„Oblast západního Balkánu je z hlediska EU mimořádně strategicky důležitá. V souvislosti s nárůstem nepředvídatelnosti chování Ruska a středoasijských autoritativních režimů se země bývalé Jugoslávie stávají stále důležitější součástí plánů EU na zajištění bezpečnosti energetických dodávek, která je důležitá pro stabilitu evropské ekonomiky“, uvádí k tomu europoslanec J. Štětina, člen zahraničního výboru EP, podle kterého zprávy o pokroku bývalých jugoslávských republik obsahují vyvážené hodnocení jejich snahy přiblížit se standardům EU.

„Oceňuji, že ve zprávách nechybí ani kritické připomínky, které se v případě Černé hory týkají svobody tisku, v případě Srbska uplatňování práv menšin, v případě Makedonie svobody tisku, vyjadřování a nezávislosti soudnictví. V případě Kosova za největší problém považuji vážná podezření z korupce mířící na policejní a správní misi EU EULEX, která má pomoci s budováním soudního a správního systému v Kosovu. Za znepokojivý považuji rovněž současný nárůst počtu obyvatel Kosova, kteří pouští svou zemi a odchází do EU."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaromír Štětina

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…