Strana zelených zahájila kampaň pod heslem "Jdeme to změnit!"

16.09.2013 16:51

Strana zelených má plán pro zajištění důstojného života, restart ekonomiky i obnovu demokracie

Strana zelených zahájila kampaň pod heslem "Jdeme to změnit!"
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Strana zelených dnes zahájila kampaň, představila lídry ve všech 14 krajích a odhalila základní priority svého programu do předčasných voleb. Ten je postaven na obnově demokracie, rovných příležitostech a sociálních akcentech, zároveň ale nabízí řešení k opětovnému nastartování domácí ekonomiky i energeticky šetrnou vizi pro Českou republiku.

Programovou konferencí, která se uskutečnila v pondělí 16. září v La Fabrice, odstartovala Strana zelených kampaň do předčasných voleb 2013. Zelení se po čtyřech letech, během kterých dokázali uspět ve volbách do senátu (Eliška Wagnerová, Libor Michálek), hodlají vrátit i do Poslanecké sněmovny. Proto zvolili mezi kandidáty jak osobnosti Strany zelených (Ondřej Liška, Pavla Brady, Matěj Stropnický, Michal Berg), tak nezávislé osobnosti kandidující za Zelené (Jitka Seitlová, Václav Láska, Martin Škabraha).

„Po roce, kdy se Strana zelených vrátila na půdu Senátu s pomocí senátorky Elišky Wagnerové a senátora Libora Michálka, jsme připraveni prosazovat zelenou politiku v Poslanecké sněmovně. Silní lídři zelené kandidátky, jako jsou Jitka Seitlová, Václav Láska, Martin Škabraha a Jiří Čáslavka s sebou nesou témata důstojného života nebo restart ekonomiky,“ říká Ondřej Liška, předseda Strany zelených.

Základní pilíře programu Strany zelených:

1) Důstojný život v moderní společnosti

„Potřebujeme našim občanům zajistit dostupnost základních služeb v místě jejich bydliště. Dostatečná kapacita mateřských škol musí být leitmotivem snahy každé političky a každého politika. Jde o službu nejen rodičům, ale i dětem, které v místě vyrůstají a budují si ke své čtvrti vztah,“ říká Pavla Brady, lídryně Strany zelených v Moravskoslezském kraji a 1. náměstkyně primátora Opavy.

Strana zelených se zaměří na zajištění prostoru pro aktivní zapojení všech obyvatel do života. Místa ve školkách pro děti od tří let nebo flexibilní úvazky pomohou rodičům skloubit dobrou péči o jejich děti i pracovní zapojení. Podpoříme dostupné bydlení potřebným: ať už jde o startovací bydlení pro mladé rodiny s dětmi, pohodlné obydlí pro zdravotně postižené nebo byty pro sociálně znevýhodněné obyvatele.

2) Zdravá země, zdraví lidé

Zdravé místní potraviny musí být dostupné pro každého, a nikoliv luxusem.

„Symbolem zelené politiky je zdravá země, ve které žije zdravý člověk. Na talíři nemusí být jen gothaj s cibulí, ale měly by tam být zejména místní potraviny bez chemie, z přírodních chovů, bez stop kamionů, které znečišťují naše města a obce. Zelení jsou přirozeným partnerem producentů regionálních produktů i prodejců. Čerstvý chléb každému chutná víc z malé pekárny než rozmražený polotovar z anonymního hypermarketu,” říká Jana Drápalová, kandidátka za Stranu zelených v Jihomoravském kraji.

Na ohleduplnost nesmí lidé doplácet. Naopak musí platit, že čím více vytřídíme, tím více ušetříme za odpady.

Prosadíme kvalitnější zákon o ochraně ovzduší, který pomůže zbavit dusící se regiony smogu a prachu v ovzduší.

3) Rozhýbeme českou ekonomiku 

Snížíme zdanění práce, abychom podpořili tvorbu pracovních míst a investice. Stlačíme výdaje domácností za energie na minimum. Podpoříme investice průmyslu do šetrných technologií, ohleduplných k životnímu prostředí a zvýšíme tak konkurenceschopnost českých podniků.

Srazíme rodinám výdaje za energie pomocí podpory na zateplování domů, výměnu oken a další potřebná opatření na energetickou modernizaci budov. Účty domácností i podniků snížíme lepším nastavením plateb za přivedení elektřiny, které jsou v Česku vyšší než v sousedních zemích. Ušetřit lze až 10 procent ročních výdajů za elektřinu.

„Restart ekonomiky založíme na chytrých investicích s vysokou přidanou hodnotou. Nejlepším opatřením pro vznik nových pracovních míst je energetická modernizace budovy. Každá miliarda veřejné podpory, kterou investujeme do renovace domů, vytvoří tisíc pracovních míst a příjem téměř tři miliardy korun pro státní rozpočet. Šetrné budovy jsou nejlepší impuls pro 21. století na rozdíl od betonových monster jako jsou jaderné elektrárny nebo jezy na Labi,” říká Ondřej Liška, předseda Strany zelených.

4) Otevřená demokracie

Do politiky je třeba zapojit veřejnost a věcné rozhodování. To se neobejde bez prosazení důsledné protikorupční politiky a důvěry ve státní zastupitelství.

Již dnes má Strana zelných připravenou novou legislativu: kvalitní zákon o státní službě, jasná pravidla transparentního účetnictví politických stran a volebních kampaní. Smlouvy státu a veřejných institucí budou muset být povinně zveřejněné na internetu. Ochráníme oznamovatele korupce a posílíme pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu.

„Naše účinné protikorupční zákony vrátí do rozhodování politiků věcné argumenty, zamezí únikům desítek miliard korun ročně a dají správě země její smysl,“ říká Václav Láska, advokát a lídr Strany zelených v Středočeském kraji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…