Středočeskému kraji se daří snižovat svoji zadluženost

22.09.2014 16:00

Středočeskému kraji se od roku 2012 daří snižovat své zadlužení. Takový závěr konstatuje zpráva o vývoji zadluženosti kraje, kterou předložil v pondělí 22. září 2014 k projednání krajské radě náměstek hejtmana pro oblast financí J.Peřina.

Středočeskému kraji se daří snižovat svoji zadluženost
Foto: Redakce
Popisek: Josef Řihák (ČSSD), senátor a hejtman Středočeského kraje

„Konkrétně se zabývá obdobím v letech 2007 až 2014. Je tomu tak proto, že v roce 2007 si kraj vzal svůj první úvěr pod vedením tehdejšího hejtmana Petra Bendla ve výši 4 miliardy korun,“ řekl k historii vzniku prvního velkého krajského finančního závazku náměstek Jiří Peřina.

Tento úvěr začal Středočeský kraj čerpat v následujících letech 2008 až 2012 a byl využit na krytí investičních akcí především v oblasti dopravy a zdravotnictví. „Od roku 2010 je také bance splácen v pravidelných čtvrtletních splátkách,“ dodal náměstek Peřina.

V roce 2008  pak kraj převzal úlohu ručitele za úvěry oblastních nemocnic v souhrnné výši 1 miliarda 843 tisíc korun. Konkrétně se jednalo o tyto částky: Oblastní nemocnice Kolín, a.s., (173 mil. Kč), Oblastní nemocnice Kladno, a.s., (985 mil. Kč), Oblastní nemocnice Příbram, a.s., (685 mil. Kč).

„A v roce 2011 krajské zastupitelstvo schválilo ještě financování oprav silnic II. a III. třídy formou odloženého financování v celkové výši 1 miliarda korun. Z toho prvních 500 miliónů se kraji podařilo splatit v roce 2013 a dalších 500 miliónů uhradil letos,“ upřesnil náměstek Jiří Peřina. V roce 2011 kraji vznikl finanční závazek za podepsání leasingových smluv na pořízení tří traktorů pro příspěvkové organizace a posledním velkým finančním závazkem je podle Jiřího Peřiny odložené financování dokončení stavby Leteckého muzea Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi, které schválilo krajské zastupitelstvo ve výši 132,2 miliónů korun v roce 2013.

„Porovnáme-li v čase výši závazků se splátkami, kterými kraj svůj dluh snižuje, pak lze jednoznačně konstatovat, že k nárůstu zadluženosti kraje docházelo v letech 2008 – 2011. Tedy v době velkých investičních akcí v krajských nemocnicích a kdy se čerpaly úvěrové prostředky na odložené financování silnic II. a III. třídy. Od roku 2012 již dochází ke snižování zadluženosti. Od této doby se nám daří všechny uzavřené finanční závazky splácet včas a ani žádný další nový úvěr si kraj nevzal. Po celou dobu se snaží efektivně využívat peníze z Regionálního operačního programu Střední Čechy a možností státních fondů SFDI a SFŽP,“ uvedl středočeský hejtman Miloš Petera.

Díky tomuto přístupu kraje činí celková zadluženost kraje k 31. srpnu 2014 cca 5,1 miliardy korun, což je o 2,3 miliardy korun méně oproti prostému součtu všech uzavřených finančních závazků z uplynulých let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…